Contabilitatea cheltuielilor publice

Trimis la data: 2010-12-09
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Monia Tarcu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Cheltuielile publice reflecta cheltuielile de natura publica care se finanteaza pe baza resurselor bugetului unitatilor administrativ-teritoriale si totodata efortul financiar public facut de-a lungul unui an pentru sustinerea actiunilor si activitatilor social-culturale care se desfasoara in cadrul comunitatilor din Romania.
Cheltuielile publice consuma resursele statului si a unitatilor administrativ-teritoriale constand din impozite si taxe pentru sustinerea financiara a actiunilor din domeniul invatamantului, sanatatii (crese si spitale ), asistentei si protectiei sociale, culturii, sportului, finantarea unor obiecte de investitii ce decurg din politica de dezvoltarea economica a comunitatilor.

Laboratoare similare:

Standardele Internationale de Contabilitate definesc conceptual cheltuielile ca diminuari de avantaje economice, in cursul unui exercitiu sub forma diminuarii activelor sau cresterii pasivelor si care au generat o scadere de capitaluri proprii alta decat distribuirile catre proprietarii de capital.
Orice diminuarea de capitaluri proprii alta decat reducerea capitalului social sau distribuirea de dividende, constituie o cheltuiala.

Se pot distinge cheltuieli propriu-zise, care sunt rezultatul activitatii curente si pierderi si minusuri de valoare care pot sa rezulte sau nu din activitatile curente ale unei activitati economice.
Principiul de contabilizare a cheltuielilor este de conectare a acestora la venituri adica din momentul contabilizarii unui venit in contul de rezultate trebuie sa se contabilizeze si toate cheltuielile care au contribuit la obtinerea acelui venit.

In sectorul public, acelasi principiu de conectare a cheltuielilor la venituri nu poate fi aplicat deoarece impozitele si taxele virate la buget se depersonalizeaza urmand a finanta cheltuielile publice in cadrul fiecarei actiuni sau activitati sustinute din buget.
Sistemul European de Conturi, in cazul contabilitatii de angajament recunoaste cheltuielile ca suma bunurilor si serviciilor consumate in timpul unui an chiar daca sunt sau nu platite in perioada aceea.
Caracteristic cheltuielilor publice este faptul ca se aproba credite bugetare ca si limita maxima -valorica ce nu poate fi depasita pentru fiecare cheltuiala cuprinsa in buget.

In procesul executiei bugetare, cheltuielile parcurg urmatoarele faze:
Angajarea - reprezinta orice act juridic prin care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice.
Lichidarea - faza a executiei cheltuielilor bugetare in care se verifica existenta angajamentului, se determina sau se verifica realitatea sumei datorate, se verifica conditiile de exigibilitate a angajamentului, pe baza documentelor care sa ateste operatiunile respective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.