Contabilitatea fluxurilor de decontare cu tertii

Trimis la data: 2010-11-23
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 52
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian Butes
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Doctrinar , relatiile de decontare cu tertii desemneaza ansamblul de operatiuni prin care are loc stingerea obligatiilor de plata ale unei institutii publice-componente ale pasivelor patrimoniale sau stingerea drepturilor de creanta - componente ale activelor patrimoniale ale unei institutii publice utilizand diverse modalitati de decontare:
bancara, prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani numerar prin efectuarea de viramente dintr-un cont in altul. in numerar, in limitele plafonului de casa si a operatiunilor de incasari si plati in numerar admise de normele legale in vigoare.

Laboratoare similare:

Decontari cu tertii - debitori imbraca forma drepturilor de creanta si sunt rezultatul relatiilor de decontare atat cu angajatii proprii, cat si cu partenerii comerciali - clienti, ca urmare a desfasurarii, in general, a unor activitati de natura economica.
Relatiile de decontare cu angajatii proprii sunt reprezentate de avansurile spre decontare acordate acestora pentru efectuarea unor cheltuieli materiale si gospodaresti.

O categorie aparte de avansuri o constituie avansurile acordate furnizorilor din fondurile publice , acestea fiind restrictionate la anumite cote procentuale din valoarea contractului de achizitie publica in functie de natura operatiunilor desfasurate.
La randul lor, relatiile de decontare cu clientii sunt reprezentate de sumele care urmeaza a fi incasate la scadenta pe baza contractelor comerciale incheiate ca rezultat al desfasurarii, in general, a unor activitati de natura economica de catre institutiile publice.

In literatura de specialitate, terti - debitori sunt cunoscuti sub denumirea de credit comercial - client si reprezinta o alocare de capitaluri, ceea ce exprima pentru gestiunea viitoare o nevoie de finantare .Institutiile publice apar in doua ipostaze, si anume:cea de imprumutat prin credite - furnizori - pentru echipamente, materiale, etc. cea de imprumutator prin credite - clienti - pentru produsele livrate sau lucrarile executate beneficiarilor sai.

Creditele comerciale - client reprezinta o investitie de capital a institutiei publice care poate sa-i aduca acesteia o anumita rentabilitate, apreciata cu ajutorul unor indicatori cum sunt: rentabilitatea aferenta vanzarilor suplimentare, obtinuta prin cresterea duratei clientilor; investitia de capital pentru constituirea soldului de credite - clienti; costul marginal al cresterii investitiei de capital in credite - clienti, riscurile de insolvabilitate a clientilor; profitul marginal net.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.