Contabilitatea veniturilor publice

Trimis la data: 2009-11-30 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Laura Muntenau Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In general veniturile reprezinta la nivel microeconomic, recompensa primita de posesorii factorilor de productie care imbraca forma de salariu, profit, dobanda si renta denumite generic venituri fundamentale. La nivel macroeconomic, veniturile reprezinta expresia agregata a veniturilor fundamentale insusite de posesorii factorii de productie care se manifesta sub urmatoarele forme: venitul personal, venitul disponibil si venitul national. Standardele internationale de contabilitate prin norma IAS 18 trateaza problema contabilizarii veniturilor ca si surse pentru cresterea avantajelor economice care determina o crestere a capitalurilor proprii sub alte forme decat cele care exprima aporturi noi ale proprietarilor unei intreprinderi.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Veniturile se grupeaza conform clasificatiei indicatorilor privind finantele publice elaborata de Ministerul Finantelor Publice.
Pentru asigurarea echilibrului bugetar al unor unitati administrativ-teritoriale prin legea bugetului de stat se pot stabili sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum si criterii de repartizare a acestora pe unitati administrativ-teritoriale.
Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si transferurile cu destinatie speciala din bugetul de stat se aplica anual, prin legea bugetului de stat pe ansamblul fiecarui judet.

Veniturile fiscale constand din impozite si taxe se stabilesc anual de catre Consiliile Locale si Judetene in limitele si in conditiile legii.
La infiintarea unor institutii si servicii publice cu personalitate juridica de subordonare locala Consiliile Locale, in situatia in care acestea nu dispun de venituri suficiente, pot acorda imprumuturi temporare din bugetul public, pe baza de conventie, care vor I rambursate in termen de 1 an de la data acordarii.

Venituri proprii ale bugetelor serviciilor si institutiilor publice provin din taxe, chirii, manifestari culturale si sportive, concursuri artistice, publicatii, prestatii editoriale, studii, proiecte, valorificari de produse din activitati proprii sau anexe, prestari de servicii si altele.Institutiile publice de subordonare locala mai pot obtine venituri extrabugetare care se incaseaza, administreaza, utilizeaza si contabilizeaza de catre acestea.

Excedentele rezultate din executia bugetelor institutiilor publice a caror finantare este asigurata din bugetul public sub forma de subventii si din venituri proprii, se regularizeaza la sfarsitul anului cu bugetele publice, in limita sumelor primite de la buget.
Soldurile anuale rezultate din executia bugetului institutiilor publice finantate integral din venituri extrabugetare, raman la dispozitia acestora, urmand a fi utilizate in anul urmator cu aceeasi destinatie.
Conform legii, aceste solduri pot fi preluate la bugetul public dupa deducerea sumelor incasate anticipat si a obligatiilor de plata, cu aprobarea Consiliilor Locale si a Consiliilor Judetene.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.