Contablitatea trezoreriei

Trimis la data: 2010-08-17
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 4.19 / 10
Downloads: 84
Autor: Dragotescu Mircea
Dimensiune: 60kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Laborator despre Contablitatea trezoreriei
Institutiile publice vor dispune efectuarea de plati din conturile deschise la trezoreriile statului, indiferent de sursa de finantare, pe baza creditelor bugetare deschise si a disponibilitatilor din conturi, precum si a bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate in conditiile legii. Institutiile publice au obligatia de a prezenta trezoreriei statului la care au conturile deschise bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, cu repartizarea pe trimestre, care se pot adapta in cursul exercitiului financiar cu modificarea prevederilor de venituri si cheltuieli efectuate cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare. Trezoreriile statului nu vor accepta efectuarea de catre institutiile publice de plati din conturi, fara prezentarea bugetelor de venituri si cheltuieli.

Laboratoare similare:

Laborator despre Contablitatea trezoreriei
Institutiile publice au obligatia sa isi dimensioneze lunar platile pe care le efectueaza in numerar prin casieria proprie, pe baza prevederilor de cheltuieli corespunzatoare din bugetele proprii, scop in care intocmesc programul prevazut in anexa nr. 1. Acest program se intocmeste distinct pentru cheltuielile bugetare, pe capitole, iar pentru fondurile speciale si mijloacele extrabugetare, pe fiecare cont din care urmeaza a se ridica sumele respective.

La stabilirea platilor prevazute la alin. 1 institutiile publice vor avea in vedere ca prin casieria proprie pot fi efectuate plati in numerar pentru: drepturi de personal (titlul 02), drepturi cu caracter social, fonduri de premiere si cheltuieli materiale si servicii (titlul 20), burse, ajutoare si alte transferuri (titlul 38), cheltuieli de capital in situatia executarii lucrarilor de investitii in regie proprie, inclusiv cumparari de imobile de la persoane fizice (titlul 70).

Institutiile publice vor lua masurile necesare pentru reducerea la maximum a platilor in numerar, efectuand prin casieria proprie numai acele cheltuieli de volum redus care nu se justifica a fi efectuate prin virament. Aceste cheltuieli vor avea ca documente de justificare facturi sau chitante fiscale. Se interzice efectuarea de plati in numerar pentru procurari de materiale, prestari de servicii si executari de lucrari de la agentii economici cu conturi deschise la trezoreria statului.

3). Institutiile publice prezinta programul prevazut in anexa nr. 1 in dublu exemplar la trezoreria statului la care au conturile deschise, pana la data de 25 a lunii curente pentru necesarul lunii urmatoare. Nedepunerea acestui program la termen exonereaza trezoreria statului de obligatia asigurarii la termen a necesarului de numerar.

In asemenea situatii se va putea elibera numerarul necesar numai in masura in care trezoreria statului are disponibilitati in casieria proprie. In caz contrar, platile se vor reprograma la alta data convenita cu institutia respectiva. Trezoreriile statului verifica si analizeaza programele primite in ceea ce priveste dimensionarea necesarului de numerar pentru efectuarea platilor, introduc eventuale modificari, dupa care restituie un exemplar vizat institutiei publice respective.

Fiecare trezorerie intocmeste, pe baza programului prevazut in anexa nr. 1, programul asigurarii numerarului in casieria tezaur a trezoreriei statului sau in contul de disponibil deschis la o banca comerciala pentru efectuarea platilor in numerar catre institutiile publice, dupa caz potrivit anexei 2.

Programul astfel intocmit se transmite directiei de trezorerie judetene pana la data de 27 a lunii curente, care, la randul sau, intocmeste programul pe ansamblul judetului privind necesarul de numerar si sursele de acoperire cu numerar (anexa nr. 2), pe baza caruia se stabilesc alimentarile cu numerar de la B.C.R. Pe baza programului prevazut in anexa nr. 2 fiecare trezorerie operativa intocmeste anexa nr. 2a) care se prezinta la inceputul lunii bancii comerciale la care are deschis contul de disponibil pentru efectuarea platilor in numerar catre institutiile publice, in vederea asigurarii numerarului necesar in casieria bancii.

Directia de trezorerie judeteana, a municipiului Bucuresti, precum si trezoreriile statului din sectoarele municipiului Bucuresti la care functioneaza trezorerii ale statului intocmesc anexa nr. 2b), care se prezinta unitatii B.N.R. pentru programarea ridicarii sumelor necesare in numerar. In limita sumelor cuprinse in programul prevazut in anexa nr. 1 institutiile publice completeaza file de cec pentru ridicarea sumelor din conturile respective.

In fila de cec se mentioneaza natura cheltuielilor pentru care se solicita ridicarea numerarului. Trezoreria statului verifica cererile de ridicare a numerarului din conturi, in concordanta cu programul aprobat fiecarei institutii publice, incadrarea in disponibilul de credite bugetare sau in disponibilitatile din cont, dupa caz, precum si in destinatia stabilita prin buget.

Sumele ridicate se inregistreaza de catre institutiile publice in jurnalul de casa si se folosesc potrivit destinatiilor prevazute in cecul pentru ridicarea numerarului din cont. In cazul in care din sumele ridicate si utilizate raman unele disponibilitati, acestea vor fi depuse in contul corespunzator, deschis la trezoreria statului in termen de maximum 3 zile lucratoare.

6). Incasarile efectuate de catre institutiile publice prin casieria proprie, reprezentand venituri ale bugetului de stat, bugetului local, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului fondurilor speciale, se depun in conturile bugetare respective, deschise la trezoreria statului, in prima zi lucratoare de la incasare. In acelasi termen se depun si veniturile care sunt lasate la dispozitia institutiilor publice ca mijloace extrabugetare. In cazul in care institutia publica se afla in alta localitate decat trezoreria statului, veniturile se depun in conturi in termen de doua zile lucratoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.