Contractul de management

Trimis la data: 2008-09-30
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 4.52 / 10
Downloads: 110
Autor: Luiza
Dimensiune: 16kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Managerii reprezinta un grup de persoane imputernicite, special pregatite, care orienteaza, coordoneaza si dirijeaza activitatea tuturor membrilor unei organizatii spre indeplinirea intocmai a obiectivelor prestabilite. Mai precis, managerii sunt persoane care detin, in cadrul organizatiilor, functii de conducere ce implica atributii de coordonare, organizare, dispozitie, comanda si control. Ei reprezinta factorii principali ai oricarui proces decizional, influentand direct, prin activitatea lor, actiunile si comportamentul altor persoane.

Laboratoare similare:

Managerii trebuie sa posede anumite calitati si caracteristici. Acestea reprezinta acele trasaturi esentiale, proprii tuturor persoanelor cu functii de conducere, indiferent de profesia de baza, nivelul postului, profilul organizatiei sau natura activitatii. Caracteristicile managerului se pot grupa in doua categorii:

1. Caracteristici specifice domeniului de activitate al organizatiei (cunostinte profesionale, capacitate de concentrare, aptitudini de munca, energie, perspicacitate, memorie etc.).
2. Caracteristici specifice activitatii de conducere (capacitate de a lua hotarari, abilitate de a lucra cu oamenii, de a-i dirija si conduce, stabilitate emotionala, creativitate, suplete intelectuala, receptivitate fata de nou, spirit de disciplina, de raspundere, devotament, fermitate, perseverenta s.a.).

Prin intermediul acestor calitati, managerii poseda asa-numita capacitate de conducere, respectiv acea influenta interpersonala pe care o exercita asupra subordonatilor in procesul stabilirii si realizarii obiectivelor.

Caracteristicile definitorii ale unui manager sunt: dubla profesionalizare, reflectata de cunostintele si calitatile ce pun in evidenta competenta profesionala, pe de o parte, si competenta de a conduce, pe de alta parte; capacitatea de a dezvolta un sistem eficient de relatii cu subordonatii si de relatii intre subalterni, prin intermediul carora sa se constituie un climat de munca favorabil performantelor;

Modelarea unui comportament propriu care sa-l influenteze pe cel al subalternilor si sa-l orienteze spre obtinerea de rezultate concrete, corespunzatoare obiectivelor stabilite; autoritatea cu care este investit - autoritatea formala, specifica functiei pe care o ocupa managerul in organizatie. Aceasta autoritate se impleteste organic cu autoritatea profesionala si, de cele mai multe ori, cu autoritatea neformala, care se obtine prin recunoasterea de catre subordonati a capacitatii managerului de a conduce;

Creativitatea, necesara pentru a face fata cu succes solicitarilor generate de schimbarile tehnice, tehnologice, sociale etc. cu care se confrunta o organizatie; puterea de rezistenta la solicitari: de regula, managerii sunt supusi stresului decizional, presiunii timpului, a raspunderii etc. Simt ridicat al responsabilitatii, care confera managerului un anumit statut in fata subalternilor.

Aceste caracteristici ale managerului sunt influentate de calitatea factorului uman cu care lucreaza, deoarece managerul trebuie sa-si modeleze comportamentul, atitudinea si stilul de munca corespunzator subordonatilor.

De asemenea, un rol important il detine situatia concreta in care este plasat managerul, respectiv tipul de organizatie, situatia economica si financiara a acesteia, obiectivele pe care le are mediul economico-social in care functioneaza organizatia, restrictiile de care trebuie sa tina seama, gradul de libertate care i se acorda, reglementarile juridice existente s.a.

Nu in ultimul rand, prezinta importanta aptitudinile, temperamentul, caracterul si personalitatea managerului, respectiv acele elemente care tin de profilul psiho-social al acestuia. Personalitatea managerului se reflecta in ansamblul trasaturilor, insusirilor, capacitatilor si aptitudinilor acestuia, care se concretizeaza in comportamentul practic si sunt valorificate in managementul organizatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.