Controlul microbiologic al laptelui, produselor lactate acide si a branzeturilor

Trimis la data: 2009-03-16 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 53
Autor: Iuliana Soare Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Produsele in ambalajele pana la 1Kg se recolteaza ca atare, pentru produse din ambalaje mai mari de 1 Kg se recolteaza in mod aseptic probe de 250-500 mL (pentru lapte si produsele lichide) si 250-500g (lapte praf, branzeturi si unt).Probele se analizeaza imediat dupa recoltare sau dupa caza se admite o pastrare la 2-4C timp de maximum 4 ore pentru produse lactate si maximum 24 ore pentru branzeturi, unt, lapte praf..Pentru controlul microbiologic probele se omogenizeaza si se executa dilutii decimale in ser fiziologic steril , cu urmatoarele precizari:smantana consitenta se mentine inainte de omogenizare, pe baie de apa termostatata la 47C;
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Pentru determinarea numarului de microorganisme din lapte se poate folosi:metoda directa - metoda de numarare Breed ( lapte si produse lactate); metoda indirecta cand se poate aprecia calitatea microbiologica a laptelui in functie de durata in care se produce modificarea culorii unor indicatori de pH si rH (albastru de metilen si resazurina), sub actiunea reductazelor si a catabolititlor formati in conditii standardizate , sub actiunea microorgansimelor vii prezente in produs.

2.1 Proba reductazei cu albastru de metilen Principiu: Albastru de metilen este un indicator de oxidoreducere care in prezenta reductazelor trece din forma oxidata colorata in albastru, la leucoderivatul incolor.Tehnica de lucru:Pentru analiza laptelui, se introduc 20 mL lapte intr-o eprubeta sterila se adauga 1mL solutie de albastru de metilen si se noteaza dupa omogenizare timpul. Eprubeta se mentine in baie de apa termostata la 38-40C astfel incat nivelul apei sa fie superior probei. Se fac notatii asupra modificarii culorii la intervale de 20,60,120,180,330 minute.

Prin metoda rapida se procedeaza in acelasi mod folosind urmatoarele cantitati: 10 mL lapte si 1mL solutie albastru de metilen dilutie 1/10.
Principiu: Resazurina este un indicator redox care isi schimba culoarea de la albastru la violet spre roz si incolor in funtie de potentialul de oxidore-ducere.ehnica de lucru :Pentru aprecierea calitatii microbiologice a laptelui crud in eprubete cu 10mL lapte de analizat se adauga 1 mL solutie de resazurina 0.05, se astupa cu dop de cauciuc si se face termostatare la 38-40C urmarindu-se modificarea culorii dupa 20 si 60 minute.

In proba reductazica cu resazurina 0.05%, aprecierea culorii se face dupa datele inscrise intabelul 2. Interpretarea rezultatelor:Se apreciaza ca la temperatuta de 38-40C capacitatea reductazica superioara o au lactobacilii, streptococcii si bacteriile coliforme. Daca probele se mentin la 22C la reducere participa si bacterii din genul achromobacter, g. Bacillus, g. Enterococcus.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.