Controlul starii de igiena a ambalajelor metalice si din sticla

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.35 / 10
Downloads: 40
Autor: Iulia Stoicescu
Dimensiune: 311kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Spalarea mecanica. Bidoanele se aseaza cu gura in jos pe platforma transportoare a masinii. Bidoanele cu resturi uscate se pun la inmuiat in prealabil, in bazin cu solutie alcalina 1,5% (reteta b) la temperatura de 60-70AsC. Se clatesc cu jet de apa rece sau calduta (40-50ºC) pe fata interioara si exterioara. Urmeaza spalarea cu jet de solutie alcalina 1,5% la temperatura de 60-70ºC si apoi clatirea cu apa fierbinte la minimum 83AsC.

Laboratoare similare:

Dezinfectia se realizeaza prin tratarea cu aburi (timp de 30 secunde) sau cu solutie de clor (250 mg clor activ/litru, 15-20 secunde). La masinile de spalat prevazute cu sector de uscare se introduce aerul cald sub presiune la temperatura de 80-105AsC. Dupa descarcarea bidoanelor din masina de spalat, se stivuiesc in loc curat si uscat, in pozitie verticala cu gura in jos, pe rastele (gratare) special amenajate in acest scop. Dupa terminarea lucrului, masinile de spalat bidoane se curata cu apa fierbinte, se dezinfecteaza si se lasa la uscat pana in momentul folosirii.

Spalarea manuala. Dupa golire bidoanele se clatesc cu apa rece. Bidoanele si capacele foarte murdare se inmoaie separat intr-un bazin cu solutie alcalina 1% la temperatura de 40-50ºC. Spalarea se executa prin frecarea peretilor in interior si exterior cu perii de plastic, urmata de clatirea cu apa calda si dezinfectia prin clorinare cu solutie de clor (250 mg clor activ/litru, 15-20 secunde).

Bidoanele spalate si dezin-fectate se aseaza pe rastele cu gura in jos, iar capacele in bazine metalice curate. La capace se indeparteaza garniturile de cauciuc care se supun acelorasi operatiuni de spalare si dezinfectie, in bazine speciale destinate acestui scop (Stanescu, 1998).
Spalarea ambalajelor de sticla.Se executa mecanic sau manual.Spalarea mecanica. Se introduc ambalajele in masina de spalat. Daca ambalajele contin in cantitate mare resturi uscate vizibile, se introduc separat intr-un bazin pentru inmuiere, in apa calda cu solutie alcalina 1%.

Modul de lucru
1. Controlul eficientei dezinfectiei ambalajelor foarte mari
Pentru tancuri si bazine eficacitatea spalarii si dezinfectiei se poate controla prin metoda stergerii cu tamponul a unei suprafete delimitate de un sablon sau de o rama confectionata din tabla subtire, maleabila.
Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor Laborator Igiena 2
Tehnica de lucru este cunoscuta: tamponul se inmoaie in apa sterila si cu el se sterge bine suprafata luata in control delimitata de sablonul steril. Apoi tamponul se introduce in apa sterila si se agita.

Dupa inoculare si termostatare, rezultatul se exprima in numar de colonii raportat la suprafata stearsa. Un recipient mare se considera corespunzator ca stare de igiena, atunci cand nu se depaseste limita de 1-5 microorganisme/cm2.2. Controlul eficientei spalarii si dezinfectiei bidoanelor.

In vederea aprecierii starii de igiena a unui bidon, se introduce in acesta 100 ml apa sterila, se astupa cu capacul si apoi bidonul se aseaza in pozitie orizontala. Pe aceasta latura se efectueaza 10 miscari de agitare pe directie longitudinala, dupa care se rasuceste bidonul cu un sfert de cerc, se agita din nou de 10 ori si in mod similar se repeta operatia si la celelalte laturi ale bidonului (in total 4 laturi).

Lichidul de clatire se recolteaza intr-un recipient steril si apoi se fac inoculari din proba ca atare si din dilutia 1, folosind ca medii nutritive Plate Count Agar (PCA) si Cloramfenicol Agar. Se recomanda ca mediul nutritiv temperat sa se repartizeze cat mai repede (in max. 15 minute) in cutii Petri, peste lichidul de clatire. Dupa o termostatare optima se numara coloniile dezvoltate. Recipientul este corespunzator ca stare de igiena daca nu depaseste limita de 1 microorganism/1ml apa de spalare.

3. Controlul eficientei spalarii si dezinfectiei ambalajelor din sticla
In efectuarea controlului se iau 5-10 sticle si se astupa cu dopuri sterile. In laborator, in ambalaje de 1 l capacitate se introduce in fiecare cate un volum de 20 ml apa sterila, iar in cele de 0,5 l cate un volum de 20 ml apa sterila.In scopul prelevarii microorganismelor de pe suprafata interioara a ambalajelor, acestea se aseaza in pozitie orizontala dupa care se efectueaza 25 de agitari pe directie longitudinala si 25 de rotiri.

Apoi se fac inoculari prin metoda incorporarii microorganismelor in medii nutritive (Plate Count Agar si Cloramfenicol Agar), urmand o termostatare optima. In final se numara coloniile dezvoltate. Starea de igiena a recipientului analizat este corespunzatoare daca nu depaseste limita de 1 microorganism/1ml apa de spalare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.