Conversia marimilor masurate

Trimis la data: 2009-05-07 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paul_S Dimensiune: 567kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unele marimi precum tensiunea electrica, curentul electric, rezistenta s.a. pot fi masurate direct cu aparate de masurat acele marimi fara a fi nevoie de traductoare sau de alte echipamente de prelevare a marimilor respective. Exista insa multime de marimi care pentru a putea fi masurate necesita un senzor/traductor care sa le preleve si sa le transpuna pe un semnal masurabil cat mai comod cu aparate de masurare uzuale. Astfel, pentru a masura debitul, viteza sau alte marimi neelectrice este nevoie de un astfel de sensor/traductor care converteste marimea de masurat intr-o alta marime usor masurabila.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

De asemenea, pentru a masura anumite marimi cu aparate de mare performanta este necesara una sau mai multe transpuneri a marimii masurate de pe un semnal purtator de informatie de o anumita natura pe alt semnal de alta natura mai convenabil pentru afisare / inregistrare, pentru memorare, pentru prelucrare si pentru transmitere.
Conversia este operatia de schimbare a formei (analogice sau numerice) si/sau a naturii (electrice, pneumatice, mecanice, hidraulice s.a.) unui semnal purtator de informatie asupra unei marimi ce poate fi o marime masurata, o marime calculata, o marime de comanda s.a.

Dispozitivele care mijlocesc o astfel de transformare se numesc in mod generic convertoare.Convertoarele sunt de o mare diversitate. Dupa forma semnalelor de intrare si a celor de iesire ale acestor aparate deosebim:Convertoare analogice, CA, la care atat semnalul de intrare cat si cel de iesire sunt de tip analogic. Cele mai reprezentative convertoare de acest fel sunt convertoarele: tensiune-curent, curent-tensiune, rezistenta-tensiune, rezistenta-curent, deplasare-tensiune, deplasare-curent s.a..Convertoare numerice, CN, numite si schimbatoare de cod, la care atat semnalul de intrare cat si cel de iesire sunt de tip numeric. Din aceasta categorie remarcam convertoarele: BCD - cod binar, BCD - cod Gray s.a..

Convertoare numeric-analogice, CNA, la care semnalul de intrare este de tip numeric, iar cel de iesire este de tip analogic.
Convertoare analog-numerice, CAN, la care semnalul de intrare este de tip analogic iar cel de iesire este de tip numeric.
Convertoarele analog-numerice si convertoarele numeric-analogice sunt echipamente care mijlocesc legatura (interfata) dintre partea de echipamente care opereaza cu semnale analogice si partea de echipamente care opereaza cu semnale numerice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.