Convertizorul static rotoric

Trimis la data: 2009-03-09 Materia: Energetica Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 58
Autor: Miruna Mazare Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Convertizorul static rotoric serveste la pornirea motoarelor asincrone trifazate, inlocuind reostatele cu lichid (la motoarele cu rotor bobinat). Principiul metodei consta in scurtcircuitarea controlata cu rezistente de valori mici si puteri mari a tensiunii continue obtinute prin redresarea cu ajutorul unei punti trifazate de putere, legata in circuitul rotoric aferent motorului respectiv.Puntea redresoare trifazata este compusa 6 diode de 800 A (sau 12 diode de 355 A montate cate doua in paralel). Pe fiecare dioda sau grup de diode se leaga cate un grup RC pentru protectie la supratensiunile care pot aparea in procesele tranzitorii.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Grupurile RC sunt de tip serie si sunt montate in paralel pe fiecare dioda sau grup de diode in parte si pot avea valorile: C = 0,22 F 200 - 250 V si R = 20 25 W.Circuitul intermediar este format din inductanta L1 si condensatorul de filtraj CF, ele avand rolul de netezire a pulsurilor tensiunii redresate de puntea trifazata. Circuitul intermediar se mai numeste si filtru in . Condensatorul CF este de tip nepolarizat inductant in circuit cu tensiunea de lucru de 1500 V.

Rb - este rezistenta de balast de valoare aproximativa de 1,2 si 300 A care ramane conectata permanent intre plusul si minusul puntii redresoare trifazate. Circuitul de chopper este format din rezistenta de choppare Rc, inductanta L2, traductorul de curent Tc, tranzistorul T si inductanta L3. Rc - are valoarea de aproximativ 0,2 si I = 600 A. Are rolul de a modela rezistenta totala care scurtcircuiteaza iesirea puntii redresoare trifazate si implicit curentul care circula prin circuit.

L2 - are rolul de a se opune variatiei bruste a curentului care circula prin colectorul tranzistorului de putere.Tc - transformatorul de curent de tip LEM, este un traductor de curent care ce are incorporat un montaj electronic alimentat la 24 V de pe placa cu sursele de alimentare In = 500 A . El este prevazut cu 3 borne: doua care se alimenteaza cu 24 V, iar a treia borna reprezinta electrodul
prin care circula informatia culeasa de Tc si care este transmisa placii electronice de comanda.

T - tranzistorul de putere de tip IGBT (tranzistor bipolar cu baza izolata de tip MOS in constructie speciala). El are o tensiune de lucru de 1800 V (C - E ) si un curent de 800 A (tipurile mai vechi erau de 400 A si se montau cate doua in paralel).- inductanta care limiteaza variatiile de curent.D7 - dioda ultrarapida de putere, care elibereaza energia inmagazinata in inductanta L2 in momentul in care tranzistorul T este blocat. Componentele din circuitul chopper (semiconductoare) sunt protejate de snubere (circuite de protectie).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.