Convertoare statice pentru alimentarea masinilor de curent continuu

Trimis la data: 2010-02-24 Materia: Inginerie Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Raluca Olaru Dimensiune: 9981kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru a asigura modificarea in limite largi a vitezei motoarelor de curent continuu (prin comanda pe indus si pe excitatie) este necesar sa dispunem de o sursa de tensiune continua variabila. In general, energia electrica este transmisa consumatorului sub forma energiei de curent alternativ prin reteaua de alimentare. Din acesta cauza se impune folosirea unui convertor, care sa transforme energia de c.a. de tensiune si frecventa constante in energie de c.c. de tensiune variabila.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Initial, tensiunea continua variabila se obtinea tot de la o masina de c.c., functionand ca generator, antrenata de un motor de c.a. Tensiunea generatorului era aplicata direct la bornele motorului de c.c. a carei turatie trebuia modificata. Variatia tensiunii generatorului se realiza prin modificarea tensiunii de excitatie. Acest sistem s-a numit grup generator-motor (Ward-Leonard) sau convertizor rotativ.

Odata cu dezvoltarea electronicii si aparitia dispozitivelor semiconductoare de putere au aparut si s-au dezvoltat convertoarele statice. Dispozitivele semiconductoare de putere, care echipeaza aceste convertoare, functioneaza ca un comutator (ventil) comandat electronic si se mai numesc elemente de comutatie.Primul dispozitiv cu functionare in comutatie a fost asa-numitul silicon controlled rectifier (SCR) cunoscut sub numele de tiristor. Odata cu aparitia tiristoarelor s-a nascut un nou domeniu al ingineriei electrice denumit electronica de putere.

Aplicatiile electronicii de putere s-au extins cu rapiditate in multe domenii: convertoare pentru actionari electrice, surse de putere pentru echipamente electronice, convertoare de inalta frecventa pentru electronica de aviatie etc. Cu dezvoltarea tehnologiei fabricarii semiconductoarelor, noi dispozitive au inceput sa-si faca aparitia: triacul, tiristoare cu comanda pe poarta (GTO), tranzistoare bipolare de putere (BJT), tranzistoare cu efect de camp si substrat de oxizi metalici (MOSFET), transzistoare bipolare cu poarta izolata (IGBT), tranzistoare cu inductie statica (SIT), tiristoare cu inductie statica (SITH), si tiristoare cu substrat de oxizi metalici (MCT).

Schemele cu diode care se numesc scheme necomandate permit convertirea energiei de c.a. in energie de c.c. fara posibilitatea reglarii acesteia. Schemele cu tiristoare, triac-uri, tranzistoare de putere etc., denumite scheme complet comandate si schemele care contin aceste elemente dar si diode numite scheme semicomandate permit convertirea energiei de c.a. in energie de c.c. cu posibilitatea reglarii parametrilor acesteia.

Procesele de comutatie din convertor dureaza un timp extrem de scurt. Curentul de sarcina al convertorului (prin motor) datorita inductivitatii circuitului de sarcina se considera constant in analiza proceselor de comutatie din convertor.
Acest curent trebuie totdeauna sa se inchida prin elementele de comutatie in conductie ale convertorului. Prin comutatie se intelege deci transferul periodic al curentului de sarcina de pe un element de comutatie (ventil) pe elementul urmator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.