Determinarea caracteristicilor de turatie ale motoarelor cu ardere interna cu piston

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 2
Autor: Mirela Oancea
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Caracteristicile de turatie ale motoarelor cu ardere interna cu piston reprezinta relatii intre parametrii de lucru ai motoarelor si turatia acestora. In cadrul lucrarii se determina variatia puterii efective, a momentului efectiv, a consumului specific efectiv si a randamentului respectiv in functie de turatie la un motor cu aprindere prin sca nteie (MAS) si la un motor Diesel (MAC). La motoarele cu aprindere prin sca nteie se definesc asa-numitele caracteristici exterioare, obtinute la deschiderea totala a clapetei obturatoare de la carburator, cu un unghi optim de avans la aprindere. La motoarele Diesel caracteristicile exterioare se obtin la o pozitie fixa a cremalierei pompei de injectie, corespunzatoare cu aprinderea fara fum a regimului maxim de viteza si cu unghiul optim de avans la injectia combustibilului.

Laboratoare similare:

In afara de aceste caracteristici se mai cunosc caracteristicile de turatie partiale (cu deschiderea partiala a clapetei obturatoare - pentru MAS-uri), caracteristica limitei de fum si caracteristica limita (la MAC-uri).

20.2 Instalatia experimentala si mersul lucrarii
Pentru efectuarea lucrarii se utilizeaza doua instalatii experimentale, una pentru MAS, alta pentru MAC (fig.20.1). Ambele instalatii se compun in principal din: motorul (1), cutia de viteza (2), fra na hidraulica (3), indicatorul fra nei (4), tahometrul (5), conducta de apa (6) si balanta pentru combustibil (7).

Masuratorile se fac dupa intrarea instalatiei in regim normal de functionare. Modificarea turatiei se face cu ajutorul fra nei hidraulice, regla nd incarcarea acesteia prin deschiderea robinetului prevazut de conducta 6, (fig.20.1). Se pun pe balanta greutati, astfel inca t indicatorul acesteia sa se gaseasca la valorile maxime ale scalei. Prima masuratoare se face la turatia minima a motorului. Incercarile urmatoare se fac la turatii din ce in ce mai mari, micsora nd incarcarea fra nei, prin inchiderea robinetului.

La fiecare determinare se mareste turatia cu 200-300 rot/min., pa na se ajunge la turatia maxima. Pentru fiecare incercare se noteaza turatia n, in rot / min, forta de franare aplicata la frana hidraulica, F , in N si timpul , in s, in care motorul consuma 0,1 kg combustibil. Pentru eliminarea erorilor inta mplatoare se recomanda ca masuratorile sa se repete de mai multe ori.

Prelucrarea rezultatelor masuratorilor experimentale se face cu ajutorul calculatorului electronic, obtina ndu-se in final functii de gradul doi care aproximeaza caracteristicile de turatie, utiliza nd in acest scop metoda celor mai mici patrate. Fie M numarul de ca te ori se repeta masurarea fiecarei marimi la o anumita turatie si N numarul de turatii la care se efectueaza determinari experimentale.

Rezolvand sistemul de ecuatii normale se obtin aproximatiile x, y, z, iar cu relatiile (20.11) se calculeaza X, Y, Z. In acest mod functia de interpolare (20.8) este cunoscuta.Pe baza acestor relatii s-a elaborat un program de calcul in MCD, program care se gaseste pe reteaua de calculatoare a catedrei de Termotehnica, Masini si Echipamente Termice din Universitatea Tehnica - Cluj-Napoca si se poate accesa sub numele FIT- ORI. MCD.Toate rezultatele obtinute se trec in tabelul 20.1. In final se traseaza caracteristicile de turatie, dupa modelul din figura 20.2 intocmindu-se doua aemenea grafice, unul pentru MAS si altul pentru MAC.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.