Determinarea coeficientului de conductivitate termica al materialelor omogene

Trimis la data: 2009-03-28 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana Butasu Dimensiune: 185kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coeficientul de conductivitate termica este o constanta fizica a materialelor, care caracterizeaza proprietatea acestora de a conduce fluxul termic. El depinde de temperatura, natura, starea de agregare, forma sub care se gaseste materialul si se determina pe cale experimentala.In ipoteza placilor plane, cu suprafetele izoterme paralele si a transferului termic stationar, fluxul termic unitar transmis pe directia normala la suprafetele izoterme se determina cu ecuatia lui Fourier
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Schema de principiu a instalatiei de determinare a coeficientului de conductivitate termica in domeniul valorilor =0,029...1,977 , al materialelor izolatoare plane, omogene, microporoase, fibroase, sau sub forma de particule, numita Dr. Bock, este prezentata in figura 1.
Determinarea coeficientului de conductivitate termica se bazeaza pe metoda placii incalzitoare cu un singur corp de proba.

Proba de material (1) se aseaza intre doua placi metalice plane, cea superioara (2) cu o temperatura mai mare - constanta, ca urmare a unui aport de energie electrica, denumita incalzitoare, iar cea inferioara (3) cu o temperatura mai scazuta - constanta, ca urmare a unei cedari de caldura, denumita rece. Placa incalzitoare este inconjurata de o placa cu aceeasi temperatura, denumita placa de protectie (4), eliminandu-se in acest mod pierderile de caldura de la placa incalzitoare si astfel, in conditii cvasistationare, puterea electrica furnizata placii incalzitoare este proportionala cu fluxul termic care strabate proba de material.

Mentinerea constanta a temperaturii placilor se realizeaza prin conectarea lor la circuitul de incalzire si racire al termostatelor (9) si (10) prevazute cu termoregulatoarele (9a) si (10a). Apa de racire, care circula prin serpentina termostatelor, pe al carei traseu se afla termometrul (15) si debitmetrul cu plutitor (17), reduce inertia termica a apei de termostatare in termostatul placii calde si preia caldura cedata catre placa rece si respectiv termostatul aferent ei.

Utilizarea apei de termostatare, ca agent termic, antrenata de pompe de circulatie, permite stabilirea caderii de temperatura in proba. Cu ajutorul perechilor de termometre (6) si (7) se poate determina valoarea medie a temperaturii agentului termic din placile metalice si apoi calcula caderea de temperatura in proba.Fluxul termic, care strabate proba de material de la suprafata superioara la cea inferioara este datorat placii incalzitoare, semiingropata in placa superioara de protectie, care este prevazuta cu o rezistenta electrica, in circuitul careia este intercalat reostatul cu douasprezece pozitii (14).

Mentinerea constanta a temperaturii placii superioare calde pe toata suprafata de contact cu proba de material este realizata de termocuplul (5), care este conectat la milivoltmetrul (12). Daca temperatura placii incalzitoare este mai mare decat a placii de protectie, atunci acul indicator al milivoltmetrului este deviat in stanga reperului "zero", iar circuitul rezistentei placii incalzitoare se intrerupe.

Atunci, aceasta rezistenta inceteaza sa mai furnizeze energie electrica. Cand temperatura placii incalzitoare scade sub temperatura placii de protectie, ca urmare a continuitatii transmiterii fluxului termic probei de material, atunci acul milivoltmetrului este deviat in dreapta reperului "zero", refacandu-se circuitul rezistentei placii incalzitoare si astfel se asigura reluarea procesului de transfer termic prin proba de material.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.