Determinarea coeficientului de vascozitate al unui lichid cu ascozimetrul Ostwald

Trimis la data: 2009-04-07 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Matei Alice Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Curgerea fluidelor reale este insotitA" intotdeauna de aparitia unor forte de frecare internA". Aceste forte se datoresc faptului cA" diferitele straturi paralele ale fluidului care curge au viteze diferite; straturile situate mai aproape de peretii conductei au viteze mai mici in comparatie cu cele situate mai aproape de axul conductei. Experienta aratA" cA" forta de frecare internA" F care se exercitA" intre douA" starturi vecine ale lichidului este proprtionalA" cu mA"rimea suprafetei de contact A si cu gradientul vitezei considerat pe o directie perpendicularA" pe vitezA", deci si pe aria de contact A.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Relatia (1) este valabilA" dacA" curgerea lichidului se face in asa fel incat straturile de lichid alunecA" paralel unul peste altul, adicA" dacA" curgerea este laminarA". DacA" curgerea se face cu vitezA" sporitA", atunci ea nu mai este laminarA"; in fiecare punct al fluidului apar abateri dezordonate ale vectorului vitezA" fatA" de valorea sa medie, iar curgerea se numeste turbulentA" sau turbionarA".

Trecerea de la regimul laminar la cel turbionar are loc cand mA"rimea.SA" considerA"m un tub cilindric de lungime l si de razA" R, prin care curge un lichid, curgerea fiind laminarA", in interiorul cA"ruia delimitA"m un alt cilindru de razA" r (fig. 1). Forta de frecare care actionezA" asupra suprafetei laterale a acestui cilindru este:AceastA" fortA" este echilibratA" de forta datoratA" diferentei de presiune p care actioneazA" asupra bazelor; deci:

Semnul minus indicA" faptul cA" forta F, fiind fortA" de frecare, are semn contrar fortei datoratA" diferentei de presiune p.Integrand relatia (5) se obtine viteza v:unde C este o constantA".Admitand cA" pe peretele conductei, r = R, viteza este zero se obtine pentru C valoarea:Din relatiile (5) si (6), se obtine o formulA" numitA" legea Poiseuille-Hagen, lege care dA" distributia vitezelor pe sectiunea conductei.

Printr-o coroana cilindricA" de razA" r si grosime dr debitul volumic elementar dQv este:dQv = 2rv dr (8)ar debitul volumic este:relatie numitA" legea Poiseuille; ea permite determinarea lui .In practicA" se fac determinA"ri relative. Cunoscand vascozitaea dinamicA" 0 a unui lichid de referintA" (de exemplu apa) se determinA" vascozitatea dinamicA" a unui alt lichid.

Se determinA" duratele de curgere t0 si t1 necesare curgerii aceluiasi volum V din lichidul de referintA" si din lichidul pentru care urmeazA" sA"-i determinA"m vascozitatea dinamicA", in aceleasi conditii: aceelasi tub, aceasi diferentA" de nivel si aceeasi temperaturA". Asinand cont

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.