Determinarea concentratiei alcoolice - Ebuliometrie

Trimis la data: 2010-10-15
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.34 / 10
Downloads: 110
Autor: Sorina Popescu
Dimensiune: 38kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Metoda se bazeaza pe determinarea punctului de fierbere a vinului, care se
gaseste intre punctul de fierbere a apei (100ºC) si cel al alcoolului (78,4ºC).Concentratia alcoolica a vinului este cu atat mai mare cu cat punctul de fierbere este mai scazut fata de cel al apei. Cunoscand punctul de fierbere determinat cu ebuliometrul, se deduce concentratia alcoolica, folosind un disc sau o rigla speciala de calcul. Aceasta metoda se foloseste numai in cazul vinurilor seci (maximum 4 g/l zaharuri reducatoare).

Laboratoare similare:

Modul de lucru
Stabilirea punctului de fierbere al apei.
In rezervorul curat al aparatului spalat in prealabil, de doua ori cu apa distilata, se toarna 20 ml apa distilata. Se introduce termometrul, se incalzeste termosifonul pana la fierbere, mantaua de racire a refrigerentului fiind goala (fara apa). Incalzirea se regleaza astfel incat vaporii de apa sa iasa din refrigerent dupa 3 - 4 minute si din acest moment se observa coloana de mercur. Se citeste punctul de fierbere al apei (Tfa) cand apar vaporii si coloana de mercur ramane stationara cel putin 2 minute.

Stabilirea punctului de fierbere al vinului.Rezervorul aparatului se clateste de doua ori cu cate 20 o 30 ml vin de analizat, introdus prin orificiul de fixare al termometrului. Se intoduc 50 ml vin de
analizat in rezervor si apa rece in mantaua de racire. Se monteaza termometrul, se incalzeste si se urmareste ascensiunea coloanei de mercur pana devine stationara timp de 1 o 2 minute si se noteaza temperatura de fierbere a vinului (Tfv), in ºC si zecimi de grad.

Calculul concentratiei alcoolice.
Se fixeaza discul mobil astfel incat diviziunea corespunzatoare punctului de fierbere a apei sa corespunda punctului zero de pe scala alcoolmetrica.Concentratia alcoolica, in procente de volum la 15ºC, se determina citind diviziunea de pe scara alcoolmetrica, care coincide cu diviziunea corespunzatoare punctului de fierbere a vinului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.