Determinarea conductivitatii termice a materialelor solide

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Tonciu
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Conductivitatea termica a unei substante depinde de numerosi factori ca de exemplu: starea de agregare, structura, forma sub care se gaseste (bucati, pulbere etc.),temperatura, etc.Metodele folosite pentru determinarea acesteia sunt cele experimentale, din care cele mai importante sunt:a) in regim stationar - metoda placii, metoda tubului cilindric, metoda placii termoflux, metoda puntii termice, metoda racirii laterale a unei bare prismatice, etc.;

Laboratoare similare:

b) in regim variabil - metoda modelarii termice, metoda regimului regulat, metoda comparativa de incalzire cu viteza constanta, metoda etalonului indefinit, metoda izvoarelor instantanee, etc.Principiul metodei de determinare a conductivitatii termice utilizata in lucrare se bazeaza pe relatia (8.1) si consta in determinarea pe cale experimentala a cantitatii de caldura transmisa in unitatea de timp si unitatea de suprafata, precum si temperaturile t1 si t2 pe cele doua suprafete ale unei placi de forma paralelipipedica.

8.2. Descrierea instalatiei
Instalatia pentru determinarea conductivitatii termice a materialelor solide este de tipul dr.Bock. Schema de principiu este prezentata in figura 8.1.Instalatia este compusa din doua placi, una inferioara 3 si una superioara 4, care au rolul de a mentine o temperatura constanta coborata pe suprafata inferioara a probei de material 1 introdusa intre cele doua placi, si o temperatura constanta ridicata pe suprafata superioara a probei de material. In acest scop fiecare placa este legata la cate un circuit de incalzire-racire cu apa, prevazut cu cate un termostat 10, respectiv 11.

Temperaturile de intrare tk1, tw1 precum si cele de iesire tk2, tw2 din placi sunt masurate cu ajutorul unor termometre cu lichid 6,8 respectiv 7,9. Fiecare termostat este prevazut cu cate un regulator de temperatura 10a; 11a cu termometrele cu cheie magnetica 12,13 si rezistentele electrice 14, 15. Functionarea celor doua termostate este identica, singura deosebire fiind reglarea debitului de apa de racire care trece prin serpentinele 16, 17.

Astfel, apa de racire dupa ce trece prin termostatul 10, este condusa in continuare in termostatul 11. Reglarea debitului de apa de racire la termostatul 10, se realizeaza cu ajutorul robinetului 18, iar masurarea acestui debit se efectueaza cu ajutorul robinetului cu plutitor (rotametru) 19. Pentru termostatul 11 debitul de apa de racire poate fi redus cu ajutorul robinetului de ocolire 20. Fluxul de caldura care strabate proba de material este asigurat de placa de incalzire 2, care este prevazuta cu o rezistenta electrica alimentata de la reteaua de energie electrica prin intermediul transformatorului 25 (care asigura o tensiune de 120 V) si a reostatului cu douasprezece pozitii, 22.

Cantitatea de energie electrica consumata se masoara cu ajutorul contorului 23, citirile trebuind sa fie efectuate cu 4 zecimale. Daca rezistenta electrica ar fi alimentata continuu cu energie electrica, atunci temperatura suprafetei de contact dintre placa de incalzire si proba de material ar fi si mai mare decat temperatura dintre suprafata de contact dintre placa superioara si proba de material.

Pentru egalizarea temperaturilor pe intreaga suprafata superioara a probei, instalatia este prevazuta cu un termocuplu 5, cu doua suduri, una pe placa de incalzire si una pe placa superioara, cuplat cu un milivoltmetru 26 si legat la un regulator 24, care face ca alimentarea rezistentei electrice sa se faca cu intermitenta. Circuitele electrice ale instalatiei sunt prevazute cu doua sigurante automate, un intrerupator 32, un bec de semnalizare care este aprins cand circuitul este alimentat, un transformator cu sase pozitii 25 si un voltmetru 31.

Panoul 36 (fig.8.2), unde sunt plasate aparatele si cheile de actionare, mai cuprinde: becurile de semnalizare 29 si 30 care indica functionarea termostatelor 10 si 11, un ceasornic cu secundar central 33, un buton 34 pentru controlul punctului de nul al indicatorului milivoltmetrului 26, precum si borna 35 la care se conecteaza sistemul optic de citire a indicatiilor termometrelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.