Determinarea eforturilor din barele unei grinzi cu zabrele

Trimis la data: 2013-02-08
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 5.19 / 10
Downloads: 0
Autor: Maiha elisa
Dimensiune: 127kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
. Grinzile cu zabrele plane sunt sisteme de bare rectilinii rigide legate intre ele prin articulatii numite noduri situate in acelasi plan. Pentru a-si indeplini functiile constructive, grinzile cu zabrele trebuie sa indeplineasca conditiile de indeformabilitate geometrica si sa aiba o pozitie invariabila fata de corpul de reazem, de care sunt legate, sub actiunea sistemului de forte exterioare la care sunt supuse.
Pentru ca rigiditatea grinzii cu zabrele sa fie asigurata trebuie sa existe o relatie bine determinata intre numarul barelor si numarul nodurilor din care este alcatuita.

Laboratoare similare:

Pentru ca grinda sa se comporte ca un solid rigid sub actiunea fortelor exterioare coplanare, numarul necunoscutelor ce apar la determinarea reactiunilor exterioare nu trebuie sa depaseasca cifra trei, in caz contrar problema devine static nedeterminata. Din acest motiv grinzile cu zabrele au de regula o articulatie plana (punctiforma) si un reazem simplu (carucior mobil).

Pentru determinarea reactiunilor se suprima legaturile si se inlocuiesc cu fortele de legatura (fig. 2). Se adopta un sistem de referinta. Se reduce sistemul de referinta. Se reduce sistemul de forte exterioare si de legatura in raport cu originea sistemului de referinta. Echilibrul este asigurat daca: Se izoleaza fiecare nod. Se introduc toate fortele exterioare si de legatura. De-a lungul fiecarei bare concurenta in nod se introduce o forta interioara de intindere. Se reduce sistemul de forte in raport cu originea unui sistem de referinta ce se afla in nod si astfel pentru echilibru vor fi doua ecuatii de proiectie.

Pentru un sistem cu "n" noduri se va obtine un sistem cu 2an ecuatii. Se rezolva sistemul. Solutia sistemului constituie marimea si sensul tensiunilor ce apar in bare. Daca o tensiune rezulta cu semnul "+" este intindere in bara, daca rezulta cu semnul "-" este compresiune.
4. Se face o sectiune prin grinda, astfel incat sa se sectioneze trei bare, care sa nu fie toate concurente sau toate paralele. In barele sectionate se introduc tensiuni. Conform teoremei echilibrului partilor, fiecare parte trebuie sa fie in echilibru sub actiunea fortelor exterioare, de legatura si interioare direct aplicate. Se adopta un sistem de referinta. Se face reducerea sistemului de forte in raport cu originea sistemului de referinta folosind relatiile:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.