Determinarea energiei consumate de o populatie

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Ecologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 8
Autor: Andries Olivia
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Laborator despre Determinarea energiei consumate de o populatie
Daca se cunoaste echivalentul caloric al unui gram de hrana, precum si cantitatea de hrana preluata (consumata) in unitatea de timp, de obicei in 24 h, se poate calcula cantitatea de energie preluata de populatie din mediu. In acest caz este foarte importanta cunoasterea in detaliu a procesului de hranire a populatiei supuse experimentului, adica e necesar sa se stie daca procesul hranirii este continuu (cum este cazul la organismele filtratoare), daca este periodic sau aperiodic, precum si pentru ce perioade de timp se va determina timpul de retentie a hranei in tubul digestiv si in functie de aceste date se va stabili durata cercetarilor.

Laboratoare similare:

Laborator despre Determinarea energiei consumate de o populatie
Vom prezenta in continuare, detaliat, una dintre aceste metode directe, metoda utilizata pentru determinarea ratei de ingerare a hranei (rata consumului de energie) de catre populatiile filtratoare care intra in componenta zooplanctonului.

Determinarea ratei de ingerare a hranei dupa reducerea concentratiei de hrana din mediu
Aceasta metoda are aplicabilitate si pentru determinarea ratei de ingerare a hranei la organismele acvatice care au tipul de nutritie filtrator.

In principiu, metoda se refera la reducerea concentratiei de hrana in suspensie, adica algele unicelulare cu un diametru mai mic de 30A", in vase de experienta in care este introdus un anumit numar de exemplare ale speciei supuse studiului (cu o anumita dimensiune, adica apartinand aceleiasi clase de dimensiuni), comparativ cu o concentratie de hrana din niste vase martor (fara specia consumatoare).

In spectrul de hrana al zooplanctonului filtrator nu intra, desigur, doar alge unicelulare, ci si bacterii si particule de natura organica de mici dimensiuni, dar rata de ingerare ce se va determina experimental, utilizand numai algele verzi ca sursa de hrana, se poate considera valabila si pentru conditiile naturale (reale).

Durata experimentului este variabila in functie de specie, mai precis in functie de durata ciclului de nutritie al speciei supuse studiului (ciclul de nutritie = timpul de retentie a hranei in tubul digestiv). Aceasta durata este de exemplu de 30-60 min. pentru cladocere si copepode filtratoare sau de 2-4 h pentru moluste lamelibranhiate din genurile Dreisena, Unio, Anodonta, etc.

Volumul apei in vasele de experienta este foarte variabil in functie de specie si structura populatiei (speciei) pe clase de dimensiuni, fiind de 20-30 ml pentru cladocere si copepode, si 100-200 ml pentru moluste.

Se va lua in considerare si faptul ca rata filtrarii (volumul de apa filtrat in unitatea de timp) si deci rata de ingerare a hranei este dependenta, in afara de dimensiunea filtratorilor (W) si de temperatura, de calitatea (dimensiunile particulelor) hranei, precum si de densitatea (numar/unitatea de volum) organismelor filtratoare. In experiment se va incerca o apropiere a acestor parametri de valorile ce exista in mod normal in ecosistemele naturale (in realitate).

Determinarea ratei de ingerare a hranei la genul Daphnia
Mod de lucru:
1. Se asigura in laborator o cultura de alge verzi cu concentratia de aproximativ 10 mg SU/L, continand genurile Chlorella si Scenedesmus (cu dimensiuni in diametru mai mici de 30A" - specii care intra in spectrul trofic al genului Daphnia).
2. Se asigura, de asemenea, o cultura de Daphnia, utilizand ca sursa de hrana alge din cultura amintita mai sus.

3. Se izoleaza din cultura de Daphia grupari de indivizi de diferite clase de dimensiuni si se introduc in vase in care concentratia de hrana, temperatura si densitate sunt asemanatoare cu cele existente in vasele pentru experienta, in scopul acomodarii animalelor cu aceste noi conditii ale experimentului, si se mentin aici un timp cuprins intre 18-36 h.

4. Se scot din vasele de acomodare indivizii de aceleasi dimensiuni, cu un fileu planctonic, si se introduc in vase in care se gaseste apa filtrata prin filtre cu diametrul de 0,45 A"; se mentin in aceste vase 1-2 h pentru golirea tubului digestiv.

5. Se introduc grupe de 10-20 exemplare de aceleasi dimensiuni, acomodate la conditiile de experienta si dupa ce li s-a golit tubul digestiv, in vase Erlenmayer de 50 ml, in care se afla un volum de apa de 20-30 ml, precum si concentratia de hrana dorita (stabilita). Vasele se acopera cu o folie de staniol si se mentin la temperatura dorita timp de 30-60 min. Doua vase de control, cu aceeasi concentratie initiala de alge, sunt pregatite si se mentin in aceleasi conditii.

Timpul de experienta este stabilit la 30-60 min. deoarece la specia Daphnia, la fel ca si la alte specii de zooplancon, dupa circa 40-60 min. din momentul ingerarii hranei incep sa fie eliminate resturile nedigerate de hrana, care continand intr-o proportie importanta celule intacte, pot influenta negativ rezultatele.

6. Concentratiile initiale si finale ale hranei din vasele de experienta se determina la un spectrofotometru.
7. Valorile extinctiei citite la spectrofotometru sunt raportate la o curba etalon care reprezinta dependenta dintre valoarea extinctiei si concentratia de alge (mg.SU/L).

8. Se determina greutatea uscata a exemplarelor de Daphnia dupa o uscare timp de 18 h la o temperatura de 90 AsC, fie prin cantarire la balanta analitica, fie prin calcul daca se cunosc: dimensiunea exemplarelor (L in mm) si relatia functionala dintre L si greutatea uscata a indivizilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.