Determinarea punctului Curie

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea Teodoroiu
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Peste o anumita temperatura, substantele ferimagnetice - care prezinta o magnetizare spontana - devin paramagnetice, adica ordinea magnetica dispare. Scopul acestei il reprezinta determinarea acestei temperaturi, numita temperatura Curie ferimagnetica. In cazul materialelor magnetice, exista doua tipuri de magnetizatii: magnetizatie permanenta, daca materialul este magnetizat intrinsec, indiferent de prezenta unui camp magnetic extern si magnetizatie temporara, daca materialul capata proprietati magnetice sub actiunea campului magnetic extern.

Laboratoare similare:

Materiale magnetice liniare. Din aceasta categorie fac parte:
a1) materialele diamagnetice, care au susceptibilitatea magnetica foarte mica, negativa si practic independenta de temeratura. Aceste substante sunt slab respinse de un magnet permanent sau sunt deplasate spre regiunile cu camp mai slab itr-un camp magnetic neuniform. Majoritatea compusilor anorganici si practic toti compusii organici sunt diamagnetici. Diamagnetismul este o proprietate a fiecarui atom sau molecule. Cad este observata o alta comportare a unei anumite substante, acest lucru apare deoarece diamagnetismul este itrecut de un efect diferit si mai puternic decat el.

a2) materialele paramagnetice, care au χm > 0 , dar cu valori destul de mici. Acestea sunt substante la care atomii au momente magnetice nenule, care i mod natural sunt orientate haotic, datorita agitatiei termice. Un camp magnetic extern le poate orienta partial in sensul lui, corpul magnetizadu-se, isa foarte slab. La temperaturi ialte si pentru campuri de intensitate mica, susceptibilitatea magnetica satisface legea lui Curie: Xm=const / T (1)
b) Materiale magnetice neliniare, pentru care susceptibilitatea magnetica depinde de intensitatea campului magnetic aplicat. Din aceasta categorie fac parte materialele feromagnetice, ferimagnetice si antiferomagnetice.

b1) Materialele feromagnetice sunt caracterizate de o susceptibilitate magnetica pozitiva foarte mare, dependenta de campul magnetic aplicat. Curba de magnetizare M= f (H) se numeste i acest caz curba (ciclu) de histerezis (fig. 1) si este caracterizata de urmatoarele marimi: Hc - camp coercitiv; Br - inductie remanenta; Bs - inductie de saturatie.
Teoria lui Weiss explica feromagnetismul prin existenta unor interactii de natura cuantica (forte de schimb) itre momentele magnetice de spin ale atomilor, interactiuni care conduc la aparitia unor regiuni de magnetizare spontana, numite domenii de magnetizare sau domenii Weiss, care poate contine un numar de 1015 atomi.

In interiorul unui astfel de domeniu, momentele magnetice atomice sunt orientate paralel, dar magnetizarea spontana este orientata diferit de la un domeniu la altul, asa isi momentul magnetic rezultant este nul. Cad materialul feromagnetic este plasat itr-un camp magnetic, se reduce volumul domeniilor cu magnetizarea orientata antiparalel cu campul aplicat si creste volumul domeniilor cu magnetizarea orientata aproape paralel cu acesta. Vibratiile termice ale atomilor se opun actiunii de orientare si peste o anumita temperatura, caracteristica fiecarei substante, domeniile de magnetizare spontana dispar, corpul transformadu-se din feromagnet i paramagnet. Aceasta temperatura se numeste temperatura Curie si este de 770oC pentru fier, 1115oC pentru cobalt si 358oC pentru nichel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.