Determinarea raportului capacitatilor termice ale gazelor

Trimis la data: 2009-05-06 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristina Mugureanu Dimensiune: 97kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Schema instalatei si mersul lucrarii: In aceasta lucrare se determina raportul y pentru aer folosind metoda bazata pe dilatarea adiabatica a gazului. intr-o aproximatie satisfacatoare orice varaiatie rapida a volumului poate fi considerata ca un proces adiabatic, intrucat schimbul de caldura cu mediul exterior este cu atat mai mic, cu cat procesul decurge mai rapid. Montajul experimental se compune dintr-un vas (recipient) de sticla unit cu un manometru de apa M, si cu o pompa P (fig.1).
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Aceasta relatie va servi pentru determinnarea lui Marimea ho din formula (7) corespunde cazului cand robinetul se inchide in momentul terminarii procesului adiabatic si in fig. 3 se reprezinta prin ordonata Daca robinetul A se inchide inaintea momentului, cand presiunea se micsoreaza pana la presiunea atmosferica, atunci se obtine o valoare marita a diferentei de presiune , ce corespunde segmentului si invers, daca robinetul se inchide mai tarziu, aceasta marime va fi micsorata ce corespunde segmentului si difera de cu atat mai mult, cu cat e mai mare timpul de retinere.

b)Modul de lucru :1.Se pompeaza aer in recipient pana cand denivelarea lichidului din ramurile manometrului va deveni egala cu 200-300 mm. Se inchide robinetul (cu clestele) B la o valoare anumita (constanta in seria de masurari ce se vor efectua) a nivelului de sus al lichidului in una din ramurile manometrului. Pornim cronometrul. Dupa trei minute, in care temperatura in interiorul vasului devine egala cu temperatura mediului inconjurator, iar presiunea inceteaza sa mai varieze, notam denivelarea manometrului Nivelul lichidului se va masura dupa linia tangenta la menisc.

2.Se deschide brusc robinetul A, egaland presiunea din interiorul vasului cu cea atmosferica, notand concomitent timpul. Dupa 5 secunde ( = 5s) se inchide robinetul A. in acest timp presiunea in recipient devine egala cu cea atmosferica, iar temperatura se micsoreaza. Dupa trei minute, in care temperatura din balon devine egala cu cea din exterior, se noteaza denivelarea manometrului

3.Se repeta masurarile (conform punctelor 1 si 2), mentinand robinetul A deschis timp de = 5, 10, 15, 20s. De mentionat ca inainte de deschiderea robinetului A se va instala atent cu ajutorul robinetului B nivehil in unul din ramurile manometrului (fie cei de sus ), dupa egalarea temperaturilor, la aceeasi diviziune, ca si in primul experiment, daca acest nivel nu se stabileste de la sine. Astfel se determina dupa τ(s)=5,10,...,20s. Datele obtinute se trec in tabelul 1.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.