Determinarea regimurilor de curgere si a viscozutatii lichidelor

Trimis la data: 2010-03-13 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: Andrei Lungu Dimensiune: 153kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Miscarea fluidelor vascoase poate fi laminara sau turbulenta, dupa cum straturile de fluid aluneca paralele unele cu altele, sau acestea se intrepatrund datorita prezentei unor componente pulsatorii ale vitezei.
Distinctia dintre regimul laminar si cel turbulent a fost facuta pentru prima oara de catre Reynolds, in 1883. Aceasta a aratat ca cele doua regimuri de curgere pot fi deosebite cantitativ de marimea adimensionala:
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Aparatul este folosit pentru determinarea regimurilor de miscare este prezentat in figura 1 si se compune dintr-un vas cilindric 1, prevazut cu un tub de preaplin si alimentat cu apa de la retea, conducta de sticla 2, orizontala, un tub subtire 3, dispus axial prin care iese un jet de lichid colorat, al carui debit poate fi reglabil. Conducta de sticla are la capat un robinet 4 pentru reglarea debitului, care se determina masurand in timp volumul de apa colectat de vasul 5.

Se umple cu apa vasul 1 si se regleaza jetul de la retea astfel incat nivelul sa se mentina constant cu ajutorul tubului de preaplin. Se deschide robinetul 4 si se stabilizeaza un regim de curgere. Se elibereaza un jet de lichid colorat si se fac observatii privind aspectul liniei de curent materializata de acesta. Se masoara debitul de apa, masurand timpul cu un cronometru, iar volumul de lichid scurs V cu o mensura.

Pentru asigurarea unui debit constant, rezervorul l trebuie prevazut cu un dispozitiv cu nivel constant, care sa asigure o sarcina constanta h, pentru alimentarea conductei.Conducta 2 este prevazuta cu doua prize de presiune situate la distanta l, la care sunt racordate tuburile piezometrice 5.In conducta 2, se stabileste un regim de curgere laminar, caracterizat de legea Hagen-Poisseuille, care exprima debitul scurs cu relatia:

Se alimenteaza rezervorul l si se regleaza dispozitivul de prea-plin, astfel incat sa se asigure o anumita valoare pentru inaltimea h, care determina o curgere laminara. Debitul scurs se regleaza prin robinetul 3, astfel incat numarul Reynolds calculat sa nu depaseasca valoarea critica, care pentru apa este Recr = 2300:

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.