Determinarea variatiei vascozitatii cu temperatura

Trimis la data: 2010-11-06
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Radu Grigoras
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Vascozitatea unui lichid se ponte defini ca rezistenta la curAZgerea acestuia datorita frecarii interioare. La deplasarea stratuAZrilor unui lichid, unele fata de altele, apare o frecare interioara specifica fiecarui lichid si caracterizata prin marimea fizica numita viscozitate.
Deosebim: vascozitatea dinamica sau absoluta, vascozitatea relaAZtiva, vascozitatea cinematica si vascozitatea conventionala.

Laboratoare similare:

Vascozitatea absoluta sau dinamica se masoara in sistemul CGS in unitati de masura aumita poise, dupa numele fizicianului Poiseuille. Marimea acestei unitati este viscozitatea unui lichid pentru caAZre este necesara o forta de o dyna spre a deplasa cu viteza de 1 m/s, un element de suprafata 1 cm2, situat la distanta de 1 cm de alt element, avind suprafata de 1cm2 si care ramane nemiscat.

Unitatea practica este de o suta ori mai mica si se numeste centipoise. Aceasta valoare este egala ca visconitatea apei la 20,2 C
Impartind valoarea viscozitatii dinamice a unui lichid la vascozitate dinamica a altui lichid (lichidul de referinta, apa) se obAZtine viscozitatea relativa.Raportul dintre vascozitatea dinamica a unui lichid si densiAZtatea lui, la aceiasi temperatura, reprezinta vascozitatea cinemaAZtica a celuilalt lichid :

Tubul de sticla are lunAZgimea de 25 cm si este montat intr-o baie de sticla, caAZre la rindul ei este fixata pe un stativ de metal. La ceAZle doua extremitati, tubul este prevasut cu dopuri si capace. Pe tub sint trase doua repere la distanta de cca. 10 cm intre el.Aparatul este prevazut cu o trusa de bile. De obicei patru bile metalice si doua de sticla, corespunzatoare uAZnui anumit domeniu de vascozitate si notate de la A la F.

Inainte de e face determinarea se cuAZrata cu atentie tubul de cadere, dopurile acestuia si bilele. Se umple tubul cu produsul de analizat, lasand un gol de circa 2cm pana la marginea superioara. Eventualele bule de aer se indeparteaza cu o bagheta de sticla. Tubul este inconjurat de o baie circulara.Se introduce bila aleasa, apoi tubul se inchide la capatul suAZperior cu dopul respectiv. Se aduce lichidul la temperatura determinaAZrii cu ajutorul baii de sticla cu apa, glicerina sau amestec de gliAZcerina si apa, care permite incalzirea si racirea tubului intre 1 si 15oºC.

Se mentine la aceasta temperatura 15 minute.Se intoarce tubul la 38oº prin slabirea surubului de fixare, lasand bila sa strabata tubul pana la capatul opus si apoi se readuce in pozitia initiala, facand bila sa parcurga drumul invers. Se cronometreaza timpul scurs de caderea bilei prin lichid, intre cele doua repere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.