Determinari experimentale pe un model analogic hidraulic

Trimis la data: 2010-01-26 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mariela Turcu Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studiul comportarii dinamice al elementelor de reglare pe baza variatiei marimii de intrare sub forma de semnal treapta este frecvent utilizat datorita simplitatii obtinerii variatiei marimii de intrare. In acest caz variatia marimii de iesire reflecta intuitiv proprietatile dinamice ale elementului studiat. Variatia in salt a variabilei de intrare, urmata de pastrarea noii valori se numeste semnal treapta (figura 1.1 a). Variatia marimii de iesire dupa o variatie in salt a marimii de intrare constituie raspunsul la semnal treapta. In cazul variatiei unitare a marimii de intrare (semnal treapta unitar) raspunsul la semnal treapta se numeste raspuns indicial, iar relatia care exprima raspunsul indicial se numeste functie indiciala.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Partea elementului de reglare in care se poate acumula energie sau substanta se numeste capacitate, iar elementul de reglare care poseda o capacitate este denumit element de acumulare. Reprezentarea grafica a relatiilor (1.3) si (1.4) constituie caracteristica de raspuns la semnal treapta. In cazul elementelor proportionale de ordinul I aceasta este o curba exponentiala (figura 1.1 b), iar la cele de ordinul II si superior aceasta este o curba cu un punct de inflexiune C (figura 1.1 c).

Marimea de iesire tinde asimptotic spre noua valoare stationara, variatia totala (pentru t infinit) fiind k1 i0 respectiv k io
Considerand in relatia (1.3) t = T1 se obtine: e(T1)=0,63k1 i0 .
Avand in vedere ca k1 i0 reprezinta variatia totala a marimii de iesire, constanta de timp T1 poate fi definita ca timpul necesar marimii de iesire pentru a efectua 63 % din variatia totala produsa de un semnal treapta. Grafic, constanta de timp T1 se poate determina ducand tangenta la caracteristica de raspuns la semnal treapta in punctul corespunzator inceputului regimului tranzitor (figura 1b).

Astfel, constanta de timp T1 se defineste ca timpul in care marimea de iesire ar atinge noua valoare stationara, daca variatia ei s-ar produce cu viteza constanta, egala cu viteza maxima de la inceputul regimului tranzitor.Fiecare recipient reprezinta un element de acumulare de ordinul I. Asezarea in cascada a recipientelor constituie o legare in serie a celor doua elemente proportionale de ordinul I si ca atare intregul sistem formeaza un element proportional de ordinul II.

Alimentarea cu apa a sistemului se face prin robinetul manual V1 respectiv ventilul magnetic V2. Debitul Qa se masoara cu rotametrul D. Debitul de alimentare constituie marimea de intrare a sistemului (variabila independenta). Nivelul din primul recipient este marimea de iesire a acestui element de acumulare hidraulic (variabila dependenta), iar nivelul din al doilea recipient este marimea de iesire a intregului sistem de ordinul II.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.