Diagnoza organizationala - Studiu de caz satisfactia muncii

Trimis la data: 2010-06-07 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 307
Autor: Luiza Moraru Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Situatie: Chestionarul JSS (Job Satisfaction Survey) a fost administrat angajatilor companiei Gamma, care este o companie mica, cu un capital integral romanesc si privat, care activeaza in domeniul producerii de produse de carmangerie. Un numar de 44 din cei 48 de angajati (adica toti angajatii fara functii de conducere) au oferit evaluari culese sub consemnul anonimatului. Graficul de mai jos vizualizeaza configuratia acelor aspecte care formeaza satisfactia muncii, la angajatii Gamma. Scorurile sunt exprimate in scoruri standardizate T, prin raportarea la etalonul national.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Cerinta: Descrieti cum se articuleaza satisfactia muncii pentru angajatii companiei Gamma. Ce ii multumeste si ce nu? De ce? Descrieti pe scurt climatul de munca si viata din organizatia Gamma. Ce efecte pozitive si ce efecte negative are aceasta situatie pentru sanatatea psihologica a angajatilor? Dar pentru performanta organizatiei? Ce variabile ati modifica? Ce dimensiuni ati vrea sa creasca si pana unde? Ce dimensiuni ati vrea sa scada si pana unde? Ce va sperati de la aceste modificari? Imaginati actiuni concrete sau strategii prin care sa generati aceste modificari.

Satisfactia in munca
O mare parte din viata noastra este dedicata muncii si, din aceasta cauza, satisfactia in munca devine un aspect foarte important al activitatii profesionale, ea avand consecinte importante, atat personale, cat si asupra organizatiei in care se desfatoara munca.
Satisfactia in munca poate fi definita ca fiind starea emotiva pozitiva care rezulta din opinia personala a unui angajat asupra muncii sale sau asupra climatului de munca. Intr-o alta acceptiune, G. Johns considera SM "o colectie de atitudini pe care le au oamenii referitoare la munca lor".

Satisfactia in munca poate viza diferite aspecte: salariul; promovarile; recunoasterea; conditiile de lucru; supravegherea; colegii de munca; politica organizationala.
Satisfactia in munca poate fi masurata referindu-ne la aspectul sau general (declarat sau nu), ori la aspecte particulare. In al doilea caz, o putem masura referindu-ne la modul de realizare a remunerarii, la serviciu si la responsabilitati, la posibilitatile de promovare, la calitatea relatiilor cu ceilalti colegi.

Ca dimensiune psihologica, satisfactia in munca poate fi privita nu numai ca dominanta atitudinala dependenta de contextul organizational, ci si ca factor sau trasatura de personalitate. Sunt oameni care, independent de conditii, ajung sa A© puna suflet A>> in ceea ce fac, gasindu-si o vocatie in profesia pe care o exercita, declarandu-se astfel satisfacuti profesional si, pe de alta parte, oameni care nu au niciodata sentimentul ca fac ceea ce le place, desi schimba mai multe locuri de munca si chiar profesii, declarandu-se mereu nemultumiti.

Studii privind analiza satisfactiei se pot realiza prin proceduri distincte vizand numai aspecte legate de satisfactia fata de conditiile de munca sau numai de modul in care este peceput sistemul de motivare.
Satisfactia in munca reprezinta un mod complex de raportare a fiecarui individ la totalitatea situatiei sale de munca. Ea poate depinde de factori individuali - varsta, nivel de instructie, nivel de calificare, vechimea in intreprindere, vechimea in ramura, de factori organizationali, de climat - practicile democratice de decizie, conditiile tehnico-materiale ale muncii, preocuparea intreprinderii pentru imbunatatirea conditiilor sociale ale personalului etc., plus factorii de personalitate (cum este ea traita subiectiv). Ea se refera la o colectie de atitudini pe care le au lucratorii fata de munca lor.

Putem deosebi cel putin doua aspecte ale satisfactiei. Primul dintre acestea poate fi numit satisfactia de fateta si este tendinta unui angajat de a fi numit mai mult sau mai putin satisfacut de diferitele aspecte ale muncii sale. In plus fata de satisfactia de fateta, putem concepe o satisfactie generala, un indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca ei, care traverseaza diferitele fatete. Intr-un anumit sens satisfactia generala este o medie sau un total al atitudinilor pe care le au indivizii fata de diferitele fatete ale muncii lor.

Satisfactia in munca este structurata pe mai multe dimensiuni. Unele includ satisfactia muncii prin ea insasi, altele includ salariile, loc de munca asigurat, perspectiva de promovare, recunoasterea, raportul cu managerii si colegii, accesul la luarea deciziilor, sentimentul efectuarii unei munci utile sau cel al muncii bine facute, participarea la o activitate interesanta, atragatoare, cultura organizationala si filosofia organizatiei. Fiecare dimensiune contribuie mai mult sau mai putin la conturarea sentimentului de satisfactie a muncii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.