Dispozitiv de comanda pe grila cu generator de tensiune liniar variabila

Trimis la data: 2009-12-10 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: MAria Tudora Dimensiune: 181kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Rolul dispozitivului de comanda pe grila este sa dea un impuls de comanda pe poarta tiristorului, impuls ce are faza reglabila si amplitudinea in tensiune si curent in functie de tipul tiristorului comandat. De asemenea este necesara sincronizarea functionarii DCG-ului cu trecerea prin zero a tensiunii pe tiristorul comandat.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Tensiunea de sincronizare se aplica la intrarile transformatorului Tr1. Acest transformator poarta denumirea de transformator de sincronizare si are rolul de adaptare precum si de a asigura separare galvanica intre circuitul de forta si cel de comanda. Cand in primarul transformatorului de sincronizare este semialternanta pozitiva, datorita modului de conectare a bornelor acestuia, in secundarul transformatorului este semialternanta negativa (semnalele A, respectiv B din figura 2).

Pe durata semialternantei pozitive a tensiunii de sincronizare (semnalul A din figura 2) tranzistorul T1 este blocat si condensatorul C1 se incarca la curent constant de la generatorul de curent constant realizat cu T2, Dz, P1 si R2. Se poate scrie urmatoarea relatie referitor la tensiunea de incarcare a condensatorului C1. Se poate remarca ca tensiunea pe condensator variaza liniar in timp. Panta de incarcare a condensatorului este data de valoarea curentului de incarcare a condensatorului si se poate modifica cu ajutorul rezistentei P1.

Pe durata semialternantei pozitive a tensiunii de sincronizare tranzistorul T1 este saturat si condensatorul C1 se descarca prin rezistenta R3. Valoarea acestei rezistente stabileste panta de descarcare a condensatorului. Astfel la bornele condensatorului C1 se obtin impulsuri dinte de ferastrau sincronizate cu tensiunea retelei. Aceste impulsuri sunt aplicate in baza tranzistorului T3, in montaj repetor pe emitor, ce are rol de adaptor cu impedanta de intrare marita. Pe baza tranzistorului T4 se face sumarea tensiunii in dinte de ferastrau cu tensiunea negativa de comanda -Ucom. In figura 2 sunt prezentate doua cazuri pentru doua valori ale tensiunii de comanda -Ucom1, respectiv -Ucom2.

Cand tensiunea dinte de ferastrau depaseste ca modul tensiunea de comanda, tranzistorul T4 se satureaza (forma de unda E). Astfel in colectorul tranzistorului T4 se obtin dreptunghiulare. Momentul de timp in care apare frontul negativ se modifica odata cu modificarea valorii tensiunii de comanda, asa cum se poate remarca si din figura 2.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.