Distributia substantelor toxice la nivelul organismului

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_R
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Odata absorbita in organism o substanta toxica trebuie sa se gaseasca in sange intr-o concentratie suficient de mare pentru a-si manifesta efectul toxic la nivelul tesutului/organului tinta.
Distributia catre tesutul/organul tinta va depinde de o serie de factori fiziologici, precum si de proprietatile fizico-chimice ale substantei toxice respective.
Acesti factori vor influenta viteza si rata cu care substanta toxica va trece din sange in tesutul tinta (sau din compartimentul extracelular in compartimentul intracelular).

Laboratoare similare:

De exemplu, gradul de vascularizatie al unui tesut poate reprezenta un factor de care sa depinda deplasarea substantei toxice catre tesutul tinta.Unele organe sunt foarte bine vascularizate (inima, creierul, plamanul, muschiul scheletic etc) comparativ cu altele (exemplu tesutul adipos).Este evident ca substantele toxice se vor distribui mai rapid catre tesuturile mai bine vascularizate.
Un alt factor care poate influenta distributia substantelor toxice catre tesuturi il reprezinta proteinele transportor prezente in plasma (binding protein).

De multe ori, doar forma libera a substantei toxice poate fi absorbita de catre tesuturi.Sa nu uitam ca sangele va transporta toxicul si spre organele unde acesta se metabolizeaza sau este excretat.
Pe masura ce timpul trece in circulatie va exista o concentratie din ce in ce mai mica din respectiva substanta toxica.
Daca tesutul tinta are o masa mare (un numar mare de celule) va absorbi mai mult toxic/unitatea de timp.

Astfel, vascularizatia/masa tisulara reprezinta indicatori importanti "vis-a-vis" de absorbtia toxicului de catre organul tinta.
In cazul in care un anumit tesut prezinta o afinitate mare fata de substanta toxica circulanta, atunci aceasta se va acumula rapid in acest tesut astfel incat concentratia plasmatica va scadea rapid.
De exemplu, tesutul osos prezinta o mare afinitate pentru cadmiu, pesticidele sunt rapid absorbite si depozitate in tesutul adipos.
Este lesne de banuit ca o eliberare rapida a acestor substante din respectivele depozite poate provoca o intoxicatie acuta intr-un alt moment decat cel al administrarii toxicului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.