Echilibrul economic si dezechilibrele

Trimis la data: 2010-11-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 43
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 64
Autor: Udrescu Simona
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Echilibrul defineste situatia in care diferite forte economice se compenseaza si se neutralizeaza.Aceste forte care tind spre directii opuse sunt perfect balansate si nu exista nici o tendinta de a se modifica.Realizarea echilibrului economic presupune interactiunea cererii si ofertei agregate. Punctul de intersectie al celor doua curbe determina simultan nivelul general al preturilor si PNB. La acest nivel de echilibru, cererea si oferta totala sunt egale.Teoriile economice formuleaza mecanisme specifice de ajustare si functionare a economiei, precum si masuri de politica economica adecvate.

Laboratoare similare:

Starea de echilibru a sistemului economic caracterizeaza situatia in care cantitatile de marfuri si servicii pe care cumparatorii doresc sa le cumpere sunt egale cu cele oferite de producatori. Mecanismul de realizare a echilibrului economic are la bza nivelul preturilor, acestea modificandu- se odata cu variatiile cererii si ofertei.

Echilibrul economic constituie o stare de referinta a economiei asupra careia actioneaza forte opuse: economisirea si investitiile, cererea si oferta de forta de munca, importul si exportul s.a. Prin urmare, asigurarea premiselor pentru atingerea echilibrului economic necesita respectarea unor corelatii si proportii materiale si valorice, precum si a conditiilor necesare realizarii diverselor sale forme: echilibrul bugetar, echilibrul balantei comerciale si de plati, echilibrul valutar s.a.

Echilibrul economic poate fi privit ca static, intr- un anumit moment de timp si dinamic, de- a lungul unei perioade. Echilibrul dinamic se poate analiza pe termen scurt sau pe termen lung, situatie in care se pot manifesta si dezechilibre temporare.In functie de nivelul de agregare a care se refera,, echilibrul economic poate fi: microeconomic, realizat la nivelul agentilor economici; mezoeconomic, caracteristic ramurilor si sectoarelor economice, macroeconomic, ale carui cerinte vizeaza ansamblul economiei nationale.

Echilibrul economic se poate realiza in functie de diferite niveluri de generalitate. Atunci cand se refera la un consumator sau producator individual, se determina un echilibru individual. Spre deosebire de acesta, echilibrul partial se realizeaza la nivelul unei singure piete. In fine, echilibrul general caracterizeaza ansamblul pietelor.

De specificat faptul ca, in cadrul sistemului economic, intre diferite categorii de piete exista o stransa interdependenta. Se are in vedere corelatia dintre productie si consum, precum si faptul ca se realizeaza cheltuieli din partea consumatorilor pentru toate bunurile, iar cererea pentru fiecare bun depinde de ansamblul preturilor.

Satisfacerea cerintelor echilibrului macroeconomic trebuie sa aiba in vedere si criterii de ordin structural, in primul rand necesitatea realizarii echilibrului la nivelul ramurilor. Astfel, in afara echilibrului ex ante intre oferta si cererea globala, se impune realizarea echilibrului la nivelul fiecarei ramuri si fiecarui produs. Ca urmare a influentei unor numerosi factori sistemul economic se afla mai mult in afara echilibrului, stare care defineste dezechilibrul economic.

Realizarea operatiunilor economice presupune functionarea corespunzatoare a economiei nationale si intr- un mod echilibrat. Insa, echilibrul dintre cererea si oferta globala, dintre posibilitatile si nevoile de finantare s.a. nu sunt decat echilibre contabile care nu trebuie confundate cu echilibrele economice. Echilibrele contabile caracterizeaza marimile realizate (ex post), deci rezultatele operatiunilor efectiv realizate in cursul unei perioade.

Din acest punct de vedere operatiunile sunt intotdeauna echilibrate, deoarece inregistrarea lor are loc in urma realizarii lor efective in economie; operatiunile realizate sunt prin definitie compatibile intre ele.Echilibrul economic desemneaza compatibilitatea proiectelor (deciziilor) agentilor economici inainte ca operatiunile sa fie realizate. Daca rezultatul functionarii corecte a economiei permite realizarea planurilor de productie, consum, investitii s.a., atunci economia este in echilibru.

In timp cerere echilibrul contabil este o necesitate, realizarea echilibrului economic nu este niciodata garantata a priori. Cu toate acestea, echilibrul contabil si dezechilibrul economic sunt compatibile. Astfel, chiar daca exista un dezechilibru ex ante intre cererea si oferta globala, echilibrul contabil (ex post) va fi intotdeauna realizat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.