Echipamente de protectie a instalatiilor electrice de joasa tensiune

Trimis la data: 2009-11-07
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Lasca Daniela
Dimensiune: 319kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Contactorul este dotat cu contacte principale (de forta), si una sau mai multe perechi de contacte auxiliare normal inchise si normal deschise, folosite pentru alte comenzi, pentru semnalizare sau pentru mentinerea comenzilor in schemele de automatizare. Contactoarele si ruptoarele au o rezistenta mecanica deosebita, putand fi manevrate de cateva sute de ori pe ora. Rezistenta la uzura poate atinge cateva milioane de manevre.
Intreruptoarele automate se caracterizeaza prin faptul ca odata inchise contactele principale, ele sunt mentinute in pozitia "inchis" cu ajutorul unui zavor mecanic.

Laboratoare similare:

Zavorul mecanic blocheaza contactele mobile la sfarsitul cursei de inchidere si le mentine in aceasta pozitie un timp oricat de lung fara vreun consum suplimentar de energie. La comanda voita a unui operator sau la comanda automata a unui releu de protectie, se indeparteaza zavorul mecanic, eliberand contactele mobile, care se deschid cu viteza mare sub influenta unor arcuri puternice.Din punct de vedere constructiv, circuitul principal de curent este format din contacte principale, contacte de rupere, bobina de suflaj electromagnetic, coarne de suflaj si borne de racord la circuitul extern, realizate din pofile de cupru.

Pastilele de contact se executa din materiale sinterizate pe baza de argint cu wolfram. Camerele de stingere a arcului electric sunt executate din materiale rezistente la actiunea distructiva a arcului electric. Piesele izolante pentru sustinerea cailor de curent si separarea fazelor sunt realizate de obicei prin presare din rasini fenolice. Elementele de protectie sunt incorporate in cutia aparatului.
Contactoarele statice de curent continuu au rolul de a conecta sau deconecta circuite de alimentare in curent continuu.

Ele se realizeaza cu tiristoare si cu tiristoare cu revenire cu una sau doua porti.Daca contactoarele sunt realizate cu tiristoare, este necesara introducerea circuitelor de comutatie, cu care sa se realizeze comutatia inversa, deoarece curentul nu se mai anuleaza natural ca in cazul circuitelor de curent alternativ.Schema de comanda a tiristoarelor principal si de comutatie rezulta mai simpla decat la contactoarele statice de curent alternativ. De fapt cand se doreste conectarea contactorului se aplica un impuls de comanda in circuitul poarta catod al tiristorului principal, iar pentru deconectare se trimite un impuls portii tiristorului auxiliar de comutatie.

Schema de forta a contactorului de curent continuu realizat cu tiristoare cu revenire este mai simpla deoarece nu mai este necesar circuitul de comutatie inversa. Blocarea tiristoarelor se realizeaza printr-o tensiune de polaritate inversa aplicata jonctiunii poarta-catod. In afara pretului ridicat al tiristoarelor cu revenire acestea mai au neajunsul ca se fabrica numai pentru curenti mici si ca sensibilitatea comenzii de blocare este foarte redusa (curentul de poarta la blocare poate atinge 20% din curentul anodic al tiristorului).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.