Economia Serviciilor

Trimis la data: 2009-06-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.64 / 10
Downloads: 600
Autor: Andrei
Dimensiune: 51kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Pentru analiza serviciilor pentru populatie se cer a fi utilizateatat sursele de informatii statistice cat si cele obtinute din cercetari directe.Masurarea consumului de servicii al populatiei presupune parcurgerea a trei etape si anume:luarea in considerare a serviciilor de piata (marfa)luarea in considerare a serviciilor ne-marfa (obtinandu-se "consumul total al populatiei")luarea in considerare a marjei brute a comertului cu amanuntul (obtinandu-se "consumul largit de servicii").

Laboratoare similare:

Consumul total de servicii in Republica Moldova are o pondere de aprox. 30%, iar consumul largit de servicii inseamna aprox. 47% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodariilor.

Cheltuielile pentru locuinte si intretinerea acesteia, impreuna cu cheltuielile pentru transport si telecomunicatii, reprezinta cca. 60% din totalul platilor pentru servicii.Se manifesta o evolutie fluctuanta, tendinta dominanta fiind totusi aceea de scadere (in preturi comparabile) atat pentru serviciile de piata, cat si pentru cele finantate public.

Serviciile prestate in turism si alimentatie publica reprezinta in totalul serviciilor de piata (exclusiv transporturi, posta si telecomunicatii) grupa cea mai importanta cu o pondere de 46,6% in 2005.
In ultimii ani, a inceput sa fie concurata din ce in ce mai puternic de grupa serviciilor recreative, culturale si sportive, intre care se remarca prin dinamism cele de radiodifuziune si televiziune.

O categorie de servicii, ce se adreseaza atat populatiei cat si agentilor economici o reprezinta asigurarile si reasigurarile, care se remarca prin pondere si dinamism.Serviciile finantate de la buget cuprind servicii publice: administrative, colective si personalizate.

Serviciile publice personalizate se refera la activitati social-culturale destinate sa asigure starea de sanatate a populatiei, educarea si ridicarea nivelului cultural-stiintific al oamenilor, crearea conditiilor pentru recreere si afirmarea personalitatii umane.

Invatamantul reprezinta, pentru toate tarile lumii, unul dintre serviciile cele mai importante din categoria celor finantate de la buget. Nivelul de dezvoltare a invatamantului poate fi exprimat cu ajutorul unor indicatori cum ar fi: ponderea cheltuielilor cu invatamantul public din PIB sau cheltuielile bugetare, populatia scolara, personalul didactic, baza materiala.

Caracterizarea nivelului serviciilor de sanatate publica poate fi realizata cu ajutorul unor indicatori, intre care amintim: proportia cheltuielilor alocate sanatatii de la buget sau din PIB, numarul locuitorilor care revin la 1 medic, numarul paturilor de spital la 1000 locuitori.

Alte domenii importante care pot fi incluse in categoria serviciilor publice personalizate sunt: activitatile din domeniul asistentei sociale si serviciile culturale si de arta.

Din categoria serviciilor publice destinate colectivitatii in ansamblul sau se remarca prin importanta: serviciile de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, ale autoritatilor publice, de dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.