Efectul duratei de concentrare asupra cantitatii de apa evaporate, la temperaturi si suprafete de evaporare constante

Trimis la data: 2010-05-07 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 34
Autor: Stoian Daniela Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obiectivul lucrarii este de a studia efectul duratei de concentrare a laptelui crud integral asupra cantitatii de apa evaporate, in timp ce temperatura de incalzire si suprafata de evaporare se vor mentine constante. Determinarea cantitatii de apa evaporate se va efectua prin metoda gravimetrica prin diferenta dintre masa laptelui crud integral inainte de a fi supus procesului de concentrare si masa laptelui concentrat. Se va determina de asemenea si valoarea aciditatii laptelui concentrat la diferiti timpi de concentrare prin metoda titrimetrica.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

In scopul evitarii degradarii termice a proteinelor si caramelizarii (brunificarii) lactozei, concentrarea se realizeaza, in general, prin incalzirea la temperaturi moderate de 50 -60C, intr-un timp relativ scurt, urmata de o destindere sub vid care produce o evaporare masiva a apei. Laptele este considerat concentrat daca densitatea d50C este de 1270 - 1295 kg/l si continutul de substanta uscata %S.U este de 72,8 - 73%, la o temperatura de 20C. Cantitatea de apa evaporata se determina cu relatia:

unde:Qev = cantitatea de apa evaporata, kg;Sf = continutul final de substanta uscata a laptelui concentrat, %;Si =continutul initial de substanta uscata a laptelui inaintea concentrarii, %;M(L+S) = masa amestecului lapte inaintea concentrarii, kg;In regim discontinuu, concentrarea nu trebuie sa dureze mai mult de 2h pentru a evita modificarea ireversibila a substantei proteice.

Deci, putem spune ca procesul de concentrare a laptelui crud integral este influientat de urmatorii factori: temperatura de incalzire, durata de concentrare si suprafata de evaporare.Se va determina densitatea laptelui crud integral, care va fi supus apoi procesului de concentrare la diferiti timpi de concentrare. Din cantitatea initiala de lapte se vor lua 10 probe a cate 50 ml care se vor concentra pe rand la o temperatura constanta de 50C, pastrand aceeasi suprafata de evaporare, dar modificand durata de concentrare de la 30 minute la 2 ore.

Dupa concentrarea la timpi diferiti, probele se vor cantari la balanta analitica, masurand in acelasi timp si volumul acestora. Prin diferenta dintre masa initiala si cea de dupa fiecare concentrare, rezulta cantitatea de apa evaporata.Pentru fiecare proba in parte se va determina aciditatea prin metoda titrimetrica.Se dilueaza un volum de cativa ml de lapte cu apa distilata, la care se adauga 3 -4 picaturi de indicator (fenolftaleina, de exemplu), se neutralizeaza, sub agitare, cu o solutie de NaOH, pana la aparitia unei coloratii roz deschis, care persista cel putin un minut.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.