Efectul temperaturii de pasteurizare asupra continutului de microorganisme si asupra aciditatii

Trimis la data: 2009-05-07 Materia: Industria alimentara Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 30
Autor: Fergina Muscat Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pasteurizarea este un process termic ce are in vedere distrugerea totala a microorganismelor patogene, o distrugere maxima a celorlalte specii de microorganisme si de asemenea o distrugere partiala a microflorei banale.
Pasteurizarea are in vedere aceleasi obiective ca si sterilizarea dar se realizeaza in conditii mai putin severe si din acest motiv, efectele pasteurizarii sunt in general mai putin intense. Ca orice proces de prelucrare tehnica, procesul de prelucrare depinde de timp si de temperatura, parametri care favorizeaza eficenta procesului. Altfel spus, scaderea sau marirea unuia dintre acesti doi factori poate fi compensata de marirea sau scaderea valoarea celuilalt parametru.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Temperatura si timpul de pasteurizare sunt principalii factori care influenteaza eficenta procesului in alegerea valorilor acestor doi parametri, trebuie sa se faca un compromis optim intre distrugerea microflorei si minimizarea efectelor secundare nedorite. Laptele nu poate fi considerat bun pentru consum decat dupa distrugerea totala a bacilului tuberculozei care se poate realiza prin incalzirea laptelui prin doua moduri diferite : la temperatura de 62AZ0 C , timp de 6 minute , urmata apoi de o racire brusca la 40 C, sau la temperatura de 720 C, timp de 8-12 secunde, urmata de asemenea de o racire brusca la 40C.

In cazul unei incarcaturi microbiene anormal de mare se recurge la o pasteurizare realizata la o temperatura cuprinsa intre 90-920 C, timp de 20 secunde sau chiar o perioada mai lunga, in unele cazuri . Marirea valorilor parametrilor de pasteurizare are drept consecinta doua efecte defavorabile. Determinarea aciditatii poate fi realizata prin doua cai diferite in functie de scopul urmarit . Intr-o prima etapa, se recurge, de regula, la o apreciere calitativa a aciditatii dupa care se procedeaza la o determinare precisa a acesteia.

Masurarea catitativa a aciditatii poate decurge prin doua metode diferite, si anume :metoda pH - metrica ( dupa o etalonare prealabila a electrozilor folositi in citirea valorii pH - ului dupa 15-20 minute de contact cu laptele )metoda titrarii volumetrice cu ajutorul unei solutii alcaline de NaOH in prezenta de indicator colorat . In acest sens, se dilueaza un volum de 10 ml de lapte cu 20 ml apa distilata, la care se adauga 3-4 picaturi de indicator ( fenolftaleina, de exemplu ); se neutralizeaza, sub agitare, cu o solutie de NaOH, pana la aparitia unei coloratii roz deschis, care persista cel putin un minut.

Se vor prepara 8 probe de cate 20 ml lapte termosterilizat in 8 eprubete. Probele vor fi supuse procesului de pasteurizare prin incalzire, la temperaturi ce variaza intre 30 si 1000 C, timpul de incalzire mentinandu-se constant la valoarea de 5 minute. Din fiecare proba, se vor preleva cate 10 ml lapte termorezistent si se va determina aciditatea laptelui conform metodei de titrare sus mentionata.

Sa se observe doua proprietati organoleptice ale laptelui crud integral se modifica in urma procesului de pasteurizare la temperatura variabila, pentru o durata de procesare constanta.Sa se stabileasca o dependenta intre variatia temperaturii de pasteurizare si numarul de microorganisme.Sa se puna in evidenta efectul termosterilizarii asupra aciditatii laptelui.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.