Elemente de metrologie generala

Trimis la data: 2009-03-25 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 51 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gabriel_B Dimensiune: 320kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Baza oricarei inginerii este proiectarea, iar proiectarea se sprijina pe date concrete obtinute prin operatii de masurare. In majoritatea activitatilor desfasurate la bordul navelor, informatiile necesare bunei desfasurari a unui voiaj sunt obtinute, in principal, prin masurari. Recent introdusa ca disciplina aparte, de sine statatoare, Metrologia ("metron" - masura, "logos" - stiinta), stiinta masurarilor, are ca obiect determinarea valorica a marimilor fizice.
In acest sens, la finele secolului al XIX-lea, W.Thomson arata ca: ".....istoria fizicii este, in esenta, istoria evolutiei mijloacelor de masura, deoarece un fenomen fizic nu poate fi inteles si utilizat in practica pana cand nu este masurat", ".....fizica este stiinta care masoara realitatea".
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Destinatarul procesului de masurare efectuat la bordul navei, cel care receptioneaza informatia referitoare la valoarea marimii masurate, este fie operatorul metrologic uman (ofiterul de cart), care poate lua decizii privind modul de interventie asupra fenomenului implicat si poate executa anumite manevre in acest sens, fie operatorul metrologic automat (regulatorul in sistem de reglare sau calculatorul intr-un sistem complex de automatizare), care interpreteaza valorile masurate, prin comparatie cu valorile impuse dupa anumite conventii, si comanda diverse elemente de executie in sensul modificarii fenomenului supervizat.

In cazul operatorului metrologic uman, cel mai solicitat simt al acestuia este vazul (in activitatile curente de la bordul navei, peste 90% din totalul informatiilor referitoare la functionarea tuturor instalatiilor de bord, sunt receptionate de ofiterul de cart pe cale vizuala, din care 70% sunt informatii obtinute prin masuratori).
Mesajul senzorial, cel mai adecvat pentru operatorul metrologic uman, il reprezinta deplasarea acului indicator al unui aparat de masura in fata unei scari gradate sau afisarea numerica a rezultatului masurarii pe un panou (display).

- Exista un prag minim de sensibilitate sub care doua stari vecine nu mai pot fi deosebite una de alta, prag care defineste "rezolutia" operatorului.-Acuitatea vizuala se imbunatateste prin antrenament si scade rapid la cresterea gradului de oboseala.
Operatiile de masurare analogice se efectueaza in cazul utilizarii aparatelor curente de masurat indicatoare la care marimea de iesire Y este deplasarea unui dispozitiv indicator in fata unei scale gradate, deplasare care urmareste in mod fidel si continuu variatiile marimii de masurat X.

Transformarea deplasarii dispozitivului indicator, care constituie deci o indicatie analogica, intr-un numar, care sa reprezinte valoarea marimii masurate, se obtine numai ca urmare a operatiei "de citire" (lectura) efectuata de operatorul metrologic prin compararea pozitiei dispozitivului indicator fata de gradatiile scalei de pe cadranul aparatului. Datorita deplasarii continue a dispozitivului indicator, acesta poate indica orice valoare cuprinsa in domeniul de functionare al aparatului. Teoretic se pot efectua masurari oricat de fine, trecerea de la o valoare la alta facandu-se in mod continuu.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.