Elemente de strategie a analizei statistice

Trimis la data: 2009-04-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_G
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Ajunsi la sfarsitul tematicii care face obiectul acestei introduceri in statistica psihologica aplicata, se cuvine sa aruncam o privire de ansamblu asupra semnificatiei generale a utilizarii metodei statistice. Acest lucru ne va fi util pentru exploata in mod corect si eficient forta probatorie a testelor statistice, fara a ne lasa subjugati de iluzia infailibilitatii lor.
Doua sunt aspectele care merita o atentie speciala din acest punct de vedere: alegerea testului statistic in raport cu datele disponibile si ipoteza cercetarii integrarea analizei statistice in documentul de cercetare

Laboratoare similare:

In statistica, cel mai simplu lucru este "sa aplici formula" si sa calculezi rezultatul. Dificultatea consta in a alege "formula" (a se citi: procedura statistica adecvata scopului propus si datelor disponibile) si a interpreta rezultatul. Pentru a rezolva aceasta problema sunt necesare cunostinte de psihologie experimentala, dar si o experienta destul de indelungata in prelucrarea datelor. Totusi, situatia poate fi mult usurata daca se respecta un set de reguli de baza cu privire la realizarea unui model de cercetare bazat pe analiza statistica:

Daca variabila dependenta este masurata pe scala nominala sau ordinala, problema alegerii nu se pune, singurele teste aplicabile fiind cele neparametrice. Atunci cand variabila dependenta este exprimata pe o scala cantitativa (interval/raport), daca intruneste conditiile impuse de statistica parametrica, este recomandabil sa se utilizeze teste parametrice. In acest caz insa trebuie avute in vedere doua aspecte:- Luarea in considerare a marimii esantionului. Teorema limitei centrale ne asigura cu privire la normalitatea distributiei de esantionare pentru esantioane care depasesc N=30.

Pentru esantioane de volum mediu (apropiat de 30 de valori), testele parametrice sunt mai sensibile la respectarea conditiilor impuse si, de aceea, utilizarea testelor neparametrice pare a fi o solutie mai buna. In practica, se va avea in vedere faptul ca testele statistice, atat cele parametrice cat si cele neparametrice, efectuate pe esantioane reduse, sub N=20,

nu ofera rezultate robuste iar credibilitatea lor este indoielnica. Esantioanele mici nu contin suficienta informatie care sa permita fundamentarea unei inferente statistice suficient de sigure si cu putere de generalizare. Studiile pe esantioane de acest gen pot avea o valoare de "studii pilot" in vederea deciziei de a lansa sau nu studii de amploare pe o anumita tema.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.