Evaluarea continutului de zaharuri din must

Trimis la data: 2010-06-09 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 175
Autor: Catrinel Meluza Dimensiune: 134kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Zaharurile numite si glucide, zaharide sau hidratii de carbon sunt
compusi organici de origine vegetala, rezultate din CO2 si H2O prin procesul de fotosinteza.Mustul obtinut prin prelucrarea strugurilor contine 150-250 g/l zaharuri,cantitate ce variaza cu soiul, podgoria, conditiile meteorologice ale anului, starea de maturitate si sanatate a recoltei. Cand mustul provine din struguri supramaturatistafiditi
sau atinsi de putregaiul nobil, continutul in zaharuri poate ajunge la 250-350 g/l.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

In struguri si must se gasesc reprezentanti din toate grupele de zaharuri, dominante fiind ozele (pentoze, hexoze). Dintre ozide, oligozidele sunt in cantitati mici sau sub forma de urme.
Dintre oze, principale sunt hexozele. Astfel, glucoza si fructoza (in proportie aproape egala la maturitatea deplina) reprezinta peste 95% din totalul zaharurilor din must. Alaturi de ele se mai poate intalni galactoza (100-150 mg/l ).

Pentozele (arabinoza, xiloza, riboza, ramanoza) se gasesc in cantitati mult mai mici decat hexozele, respectiv 1-2 g/l.
Scopul lucrarii:urmarirea evolutiei maturarii strugurilor in vederea stabilirii momentului optim de cules;stabilirea dozelor de maia de drojdii selectionate care trebuie administrate mustului in vederea fermentarii;efectuarea unor eventuale corectii de zahar alimentar ale mustului, cupajari si analizari de musturi;calculul potentialului alcoolic al vinului care va rezulta din mustul analizat.

Metodele de determinare a zaharurilor din must se impart in 2 grupe:metode chimice; metode fizice.Metodele chimice desi sunt mai precise, necesita reactivi specifici, timp de
lucru mare, motive pentru care sunt mai putin folosite in practica. Se folosesc mai mult la vin.Metodele fizice sunt mai expeditive, mai usor de efectuat iar rezultatele obtinute sunt satisfacatoare din punct de vedere practic.

Prin metodele fizice se determina:
- indicele de refractie la 20AsC si procente de masa zaharoza (substanta uscata solubila) cu refractometre de diferite tipuri;
- densitatea mustului, cu picnometre, si densimetre (areometre).
Pe baza acestor determinari se citeste din tabelele corespunzatoare cantitatea de zaharuri existenta in proba de analizat.
In practica oenologica, continutul de zaharuri din musturi se poate determina prin una din metodele fizice enumerate mai jos:metoda refractometrica;metoda densimetrica.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.