Evaluarea gradului de poluare a solurilor cu metalele grele

Trimis la data: 2009-11-26
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 38
Autor: Violeta Radu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Solul este un mediu complex si dinamic, caracterizat de o fauna si flora specifice, de un ansamblu de elemente minerale si organice si de o circulatie proprie a aerului si apei, care impreuna cu climatul local determina calitatea solului.Solul este un mediu viu si dinamic, esential existentei si perpetuarii vietii, este o pelicula fina la suprafata uscatului, limitata ca intindere. Politicile de amenajare a teritoriului trebuie sa se bazeze pe proprietatile si fertilitatea solului cat si pe serviciile social-economice pe care solul le poate oferi in prezent sau in viitor.

Laboratoare similare:

Conceptul de calitate a solului este expresia actiunii integrate a factorilor care favorizeaza cresterea plantelor.Indicatorii calitatii solurilor se impart in:indicatori fizici: densitatea, higroscopicitatea, granulometria; indicatori chimici: pH-ul, continutul in materii organice, capacitatea de schimb cationic, continutul de elemente nutritive (P,N,K), continuturile de metale alcaline si alcalino-pamantoase, metale grele, fier;

- indicatori biologici: microorganismele si nevertebratele din sol, diversitatea speciilor, numarul si functiile lor, biodiversitatea, vigoarea plantelor, recoltele (boabe, fructe, biomasa, e.t.c.).
Indicatorii de calitate a solurilor trebuie sa fie masurabili si cuantificabili, sa semnaleze la timp deteriorarea calitatii solului, sa poata fi folositi la monitoringul calitatii solului si la predictia efectelor asupra sistemelor agricole prin aplicarea de relatii sau modele matematice adecvate.

Metale grele au asupra vegetatiei si sanatatii animalelor si oamenilor implicatii deosebit de importante.Mercurul prezinta o mare afinitate fata de sulful din moleculele proteice, afectand activitatea enzimatica si a mitocondriilor, permeabilitatea membranelor, provoaca aberatii cromozomiale, afecteaza celulele nervoase. Produce afectiuni grave: orbire, deteriorarea coordonarii nervoase, anomalii psihice, moarte.

Plumbul inhiba dehidrogenarea acidului aminolevanilic din eritrocite, provocand anemie. Intoxicatiile cronice duc la tulburari ale sistemului nervos (saturnism). Unele plante si animale concentreaza Pb in organismul lor (arbori, stuf, scoici).Zincul este un microelement indispensabil tuturor organismelor, dar in unele imprejurari poate deveni toxic (se manifesta prin oprirea cresterii).

Cadmiul este un toxic puternic, iar efectele variaza de la o specie la alta; au loc scaderea longivitatii, omorarea spermatozoizilor, scaderea numarului indivizi-lor reproducatori.Cuprul intra m compozitia unor enzime si a hemocianinei; carenta lui poate duce la anemie. Cuprul folosit in pesticide este foarte toxic.Aprecierea gradului de poluare a solului cu metale grele se poate realiza prin mai multe metode:

Stabilirea unei limite maxime admisibile (LMA); exista in acest caz doua nivele de referinta - primul avertizeaza asupra periculozitatii transferului lor din sol in alte componente din mediu, iar al doilea impune masuri de reconstructie ecologica;exprimarea cantitativa a metalelor din sol prin indici de abundenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.