Evolutia lunara a ratei de schimb valutar a dolarului fata de moneda euro

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: marinka_0907
Dimensiune: 135kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Din datele obtinute din Tabelul nr.1 desprindem 2 pozitii de extrema ocupate de Dolarul American fata de moneda Euro (

Laboratoare similare:

Dar dolarul nu pierde mult din teren in fata monedei unice. In realitate lucrurile nu sunt cu mult schimbate fata de cum erau inainte de inceperea crizei. Acest lucru se datoreaza faptului ca Europa a fost lovita aproape in aceeasi masura de criza cum au fost lovite si Statele Unite. Dar din start trebuie sa remarcam ca actuala criza a datoriilor suverane este un rezultat evident al crizei financiare mondiale care a inceput inca in 2007.

Ca si atunci cauza esentiala a servit acumularea unui volum imens de datorii si incapacitatea debitorilor de a-si onora obligatiunile de plata. Totusi in acest an 2011, in ultimul trimestru dolarul pare sa-si revina considerabil,iar moneda euro sa cedeze pozitia, cu toate acestea rata de schimb ramine de a fi in jur de 1,3 $ la 1 Euro. In viiitorul apropiat se prevede o micsorare a acestei diferente dintre dolar si euro pina la egalarea cifrei de ~ 1,1 cauza fiind crizele politece din statele membre a UE, care pune sub semnul intrebarii stabilitatea uniunii si credibilitatea populatiei in moneda EURO.

Deoarece actuala criza pare si mai periculoasa datorita faptului ca majoritatea statelor si-au epuizat resursele financiare pentru a sustine cererea agregata, iar bancile centrale nu mai au acelasi spatiu de manevra datorita relaxarii pronuntate a politicii monetare din ultimii 3 ani. Mai mult decat atat, situatia din Uniunea Europeana este si mai delicata.

Spre deosebire de sistemul bancar din SUA, bancile din comunitatea europeana au fost traditional expuse unor presiuni din partea elitelor politice mult mai mari, fapt ce a cauzat distorsiuni in managementul riscurilor si o crestere pronuntata a activelor toxice. Cateva exemple in acest sens au fost: fortarea bancilor europene sa procure hartii de valoare ale Greciei pentru a diminua costurile acesteia de deservire a datoriei de stat sau fortarea bancilor spaniole sa stimuleze creditarea ipotecara pentru a atenua presiunile sociale.

Pe fondul escaladarii dificultatilor economice din Grecia, retrogradarii Italiei in ratingul S&P si asteptarilor macroeconomice nefaste confirmate de renuntarea Bancii Centrale Europene la actiunile de inasprire a politicii monetare, au determinat deprecierea monedei euro fata de dolarul american cu circa 6% doar pe parcursul lunii septembrie. Deci sub orice scenariu plauzibil, chiar de PIB-ul total pentru anul 2010 al tarilor din UE a constituit 18 miliarde dolari si cel al SUA -14.520 miliarde dolari, trebuie luat in considerare faptul ca SUA intrece sub multe aspecte Uniune Europeana, iar dolarul va ramane mult inaintea monedei euro si a altor potentiali concurenti, pentru multi ani de acum inainte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.