Expertize

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina Mateut
Dimensiune: 238kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
In calculele de rezistenta, deformatii si stabilitate, in analiza experimentala a tensiunilor si in utilizarea metodei cu elemente finite, cunoasterea caracteristicilor elastice ale materialelor ale materialelor din care sunt realizate piesele sau elementele de constructie este absolut necesara. In cadrul lucrarii de laborator ce se va descrie in continuare se va determina experimental, pe baza incercarii la tractiune, modulul de elasticitate conventional liniar E si coeficientul lui Poisson ν. Prin calcul se va determina si modulul de elasticitate transversala G.

Laboratoare similare:

Tensometria electrica rezistiva permite masurarea deformatiilor specifice, longitudinale si transversale cu o precizie ridicata. Pentru determinarea deformatiilor specifice, pe o epruveta de tractiune de forma plata avand aria sectiunii transversale egala cu S0, se monteaza traductoare electro-tensometrice bidirectionale, ca in figura 2. O grila a traductorului este plasata pe directia longitudinala a epruvetei iar cealalta pe directie transversala.

Traductoarele electro-tensometrice se introduc in circuite de masura de tip punte Wheatstone. in configuratie semipunte, figura 3. Marcile tensometrice de pe cele doua fete ale epruvetei, m1L si m2L sunt amplasate pe diagonalele puntii astfel incat semnalele lor se vor suma la citirea pe aparatul de masura Am. In acelasi fel sunt legate si marcile de pe directie transversala m1T si m2T.

Legarea marcilor conform schemei din figura 3 asigura atat echilibrarea puntii cat si posibilitatea constatarii abaterii de la directia axiala de solicitare. Semnalele de iesire de la puntile Wheatstone se prelucreaza cu ajutorul unui sistem de achizitie de date. Prelucrarea datelor se efectueaza pentru obtinerea valorilor constantelor elastice ale materialului pe cele doua directii: a) modulul de elasticitate longitudinala, E, (modulul Young) este determinat ca panta dreptei de aproximare a graficului reprezentat in coordonatele tensiune normala (σ) / deformatie specifica longitudinala (ε), prin punctele determinate din semnalele rezultate de la traductoarele longitudinale;

b) coeficientul contractiei transversale, ν, (coeficientul lui Poisson) a fost determinat din curba trasata in coordonatele deformatie specifica transversala (εtr.)/deformatie specifica longitudinala (εlong.), folosind semnalele obtinute atat de la traductoarele longitudinale, cat si de la cele transversale;

Deformatia specifica in directia solicitarii, L, se masoara cu ajutorul marcilor m1L si m2L (orientate longitudinal), aplicate pe ambele fete ale epruvetei, pentru a elimina efectul incovoierii care poate sa apara din cauza imperfectiunilor dimensionale sau de incarcare. Aceste traductoare se conecteaza in bratele de pe o diagonala al unei punti Wheatstone, in bratele adiacente fiind conectate rezistente interne ale puntii tensometrice care permit echilibrarea rezistiva, capacitiva si termica a acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.