Fenomene de transport in gaze

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Pescati
Dimensiune: 68kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Se numeste "fenomen de transport'' procesul in care apare un transport ordonat de masa, energiei si impulsului in sensul diminuarii neuniformitatilor sau neomogenitati unui sistem termodinamic. Aceste neuniformitati care provoaca fenomenele de transport determina fortele termodinamice. Considerand doua puncte oarecare din sistem in care un parametru dat are valori diferite, forta termodinamica corespunzatoare se reprezinta prin variatia parametrului respectiv pe unitatea de lungime luata cu semnul minus, adica prin gradientul parametrului respectiv.

Laboratoare similare:

Sub actiunea fortei termodinamice in sistem apare fluxul sau densitatea de curent a parametrului care variaza. Prin densitate de curent se intelege cantitatea de substanta, de impuls sau energie care este transportata in unitatea de timp prin unitatea de suprafata dispusa perpendicular pe directia de transport. Fluxul termodinamic este efectul actiunii fortei termodinamice.

Toate fenomenele de transport in gaze se bazeaza pe mobilitatea moleculara, insa se desfasoara cu o viteza mult mai mica decat viteza moleculelor rezultata din teoria cinetica a gazelor, din cauza proceselor de ciocnire. Intre fenomenele de transport sunt cuprinse: difuzia ( transport de masa), conductibilitatea termica (transport de caldura) si vascozitatea (transport de impuls).Legea generala a fenomenelor de transport in gaze se refera la o marime H, pe care moleculele gazului in stare nestationara, o transporta in unitatea de timp, prin unitatea de suprafata a unui plan imaginar din interiorul recipientului respectiv.

Aceasta marime H reprezinta viteza de transport prin unitatea de suprafata:Potrivit acestei legi, viteza de transport a unei marimi, prin unitatea de suprafata, este proportionala cu gradientul acelei marimi din unitatea de volum, aflata in regiunea suprafetei strabatute.Vascozitatea gazelor Reprezinta un transport de impuls intre diferitele substraturi de fluid care se deplaseaza cu viteze diferite.

Sa consideram, in interiorul gazului, un plan perpendicular pe axa OZ care se deplaseaza cu viteza v intr-o directie paralela cu planul XOY. Aceasta miscare se propaga in straturile de gaz din ce in ce mai departate de prin intermediul actiunilor intermoleculare.Forta la care este supusa o portiune cu aria unitate din , in urma interactiilor cu moleculele gazului este:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.