Instructiuni pentru transferul datelor

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Matei Grigore
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Transferul datelor este una dintre cele mai comune sarcini din programarea in limbaj de asamblare. Data poate fi transferata intre registre sau intre registre si memorie. Datele imediate pot fi incarcate in registre sau memorie. Transferul se poate face pe octet sau pe cuvant. Cei doi operanzi trebuie sa aiba aceeasi dimensiune. Instructiunile de transfer a datelor nu afecteaza indicatorii de conditie (cu exceptia celor destinate acestui scop). Ele se clasifica in urmatoarele tipuri:

Laboratoare similare:

Instructiunea XLAT converteste continutul registrului AL utilizand o tabela a carei adresa de inceput este continuta in registrul BX. Continutul registrului AL este interpretat ca adresa relativa in tabel. Rezultatul conversiei este dat de valoarea octetului aflat in tabela la aceasta adresa. Sintaxa instructiunii este urmatoarea:XLAT [registru segment : deplasament]

Utilizarea referirii la o adresa in instructiunea XLAT este necesara atunci cand tabela nu se afla in segmentul de date, care este segmentul implicit pentru aceasta instructiune. Permite asamblorului sa determine registrul de segment ce trebuie sa fie utilizat in executia instructiunii. Se prezinta un exemplu care determina codul ASCII corespunzator unei cifre hexazecimale.Instructiunile PUSH si POP sunt destinate transferului de date in si din stiva.Stiva este o zona de memorie destinata memorarii temporare a datelor.

Generarea adreselor de lucru cu stiva se face automat, prin gestionarea hardware a registrului indicator al varfului stivei SP, de catre instructiunile care folosesc stiva. Din aceasta cauza, aceste instructiuni permit accesul numai la varful stivei. Datele introduse se pot accesa in ordinea inversa introducerii lor (sistemul LIFO - Last In First Out). Initial stiva nu contine nici o data. Pe masura introducerii de date, in timpul rularii programului, dimensiunea stivei creste, intinzandu-se spre adrese mai mici. Pe masura extragerii datelor din stiva, dimensiunea ei se micsoreaza, prin eliberarea succesiva a locatiilor cu adresa cea mai mica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.