Instrumente ale cercetarii de marketing in domeniul serviciilor

Trimis la data: 2014-03-13
Materia: Marketing
Nivel: Liceu
Pagini: 50
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: ili19
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Cercetarile de marketing, in stransa corelatie cu marketingul, au aparut si evoluat ca o reactie la noile cerinte ale dezvoltarii activitatii de afaceri, indeosebi dupa orientarea tot mai puternica a acesteia catre satisfacerea cerintelor consumatorilor.

Laboratoare similare:

Initial, in perioada orientarii catre productie a activitatii de afaceri, cercetarea de marketing se afla intr-o stare incipienta si era indreptata, cu precadere, catre identificarea unor noi posibilitati de dirijare a fluxului de bunuri si servicii catre consumatori. In aceasta perioada, care in S.U.A. se apreciaza ca s-a manifestat pana in 1919, in faza sa initiala deci, cercetarile de marketing erau realizate aproape in totalitatea lor de catre firmele producatoare de bunuri si servicii. Ele se axau, indeosebi, pe analiza evolutiei vanzarilor si a costurilor.

In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, se accentueaza cerintele producatorilor catre cunoasterea factorilor care genereaza fluxul si refluxul activitatii comerciale. Ca urmare, se dezvolta agentii independente, specializate in cercetari de marketing, precum si compartimente de cercetari de marketing in cadrul marilor firme. Activitatea acestora raspundea cerintelor producatorilor privind, pe de o parte, masurarea propriilor lor performante, iar pe de alta parte, stimularea cererii lor de bunuri si servicii.

Motivul determinant al orientarii producatorilor catre cercetarea de marketing se regaseste in nevoia acestora de a controla si diminua efectele factorilor de incertitudine existenti in mediul lor inconjurator si, in primul rand, in cadrul pietelor pe care actioneaza. Principala problema care se ridica in fata managerilor era aceea de a cunoaste cerintele existente in cadrul pietelor si, mai ales, de a le anticipa evolutia.

Pentru aceasta s-a constituit, in timp, sistemul informational de marketing care integreaza datele de marketing intr-un flux continuu de informatii destinate luarii deciziilor de marketing. In cadrul acestui sistem cercetarea de marketing are un rol esential.
Tehnicile de cercetare in marketing au cunoscut, si cunosc si in prezent, o permanenta evolutie. Daca pana la sfarsitul primului razboi mondial se utilizau tehnici relativ simple, precum analiza costurilor si a vanzarilor, cercetari si anchete empirice, ulterior acestea s-au diversificat si au devenit tot mai complexe.

Astazi, aceste metode si tehnici multidisciplinare sunt utilizate pe scara larga in cercetarile de marketing si se poate afirma ca difuzia acestor tehnici de cercetare este acum virtual completa.

Lucrarea de fata prezinta intelegerea conceptului de cercetare de marketing, cunoasterea scopului in care se realizeaza si a principalelor tipuri de cercetari care se utilizeza, in principal a celor aplicative.Cercetarile de marketing indeplinesc un rol esential in sistemul de marketing deoarece ele asigura informatiile necesare functionarii sale. Pe baza lor se cunosc oportunitatile de piata si problemele cu care se confrunta agentii economici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.