Instrumente de masurat cu vernier

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 4.80 / 10
Downloads: 209
Autor: Apostol Tudor
Dimensiune: 162kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Laborator despre Instrumente de masurat cu vernier
Instrumentele de masurat cu vernier sunt destinate masurarii directe a dimensiunilor exterioare si interioare, precum si masurarilor directe de adancime. Cel mai raspandit instrument din aceasta categorie este sublerul. Sublerul este compus dintr-o rigla gradata si un cursor cu vernier. Vernierul este o scara gradata suplimentara, inscriptionata pe suprafata fatetata a cursorului, care permite citirea fractiunilor diviziunilor de pe scara principala. Prin deplasarea cursorului, scara suplimentara culiseaza pe rigla, astfel incat dimensiunea de masurat este determinata ca distanta dintre suprafata de masurare fixa a riglei gradate si suprafata de masurare mobila a cursorului. Diviziunile vernierului sunt gradate in acelasi sens ca si diviziunile scarii gradate de pe rigla.

Laboratoare similare:

Laborator despre Instrumente de masurat cu vernier
In functie de destinatie, s-au realizat sublere pentru masurari obisnuite (de exterior, de interior, sublere de adancime) si sublere pentru masurari speciale (pentru roti dintate, de trasaj, pentru conicitati), etc. In functie de precizia de citire, s-au realizat sublere cu precizia de 0,1mm, 0,05mm, 0,02mm si 0,01mm. Constructiv, s-au realizat si sublere cu cadran sau cu dispozitiv de afisare digital.

La sublerele pentru care valoarea diviziunii este egala cu 0,05mm sau cu 0,02mm, instrumentul este prevazut cu un sistem de control al deplasarii fine a cursorului. Pentru aceasta, se actioneaza mecanismul 9, care, prin intermediul unui surub cu pas fin, deplaseaza cursorul 4 pana la realizarea contactului optim intre piesa si suprafetele de masurare. Pozitia astfel reglata este mentinuta prin blocarea cursorului, cu ajutorul surubului de blocare 7.

Ciocurile sublerului s-au realizat intr-o mare varietate de forme constructive, in functie de tipul de masurare pentru care au fost concepute. In figura 2 sunt prezentate diferite tipuri de solutii constructive pentru sublere destinate masurarilor exterioare si interioare. La sublerul cu ciocuri cilindrice, in cazul masurarii diametrelor interioare, se adauga la indicatia vernierului si grosimea celor doua ciocuri alaturate, aceasta fiind de regula 10mm.

Sublerul de adancime este utilizat pentru masurarea adancimii unor cavitati, a unor canale, a unor gauri infundate, etc. Acest subler se bazeaza pe acelasi principiu constructiv ca si sublerul de exterior, dar rigla gradata 1 nu mai prezinta ciocuri, iar cursorul 3 este prevazut cu o talpa de asezare 2 care constituie si suprafata de masurare.

Valoarea masurata reprezinta distanta dintre suprafata frontala 10 a riglei si suprafata de masurare 2 de pe cursor. In rest, elementele constitutive nu difera de cele din componenta sublerului de exterior. Se regasesc, astfel, componentele: scara gradata inscriptionata pe rigla 5; scara gradata inscriptionata pe cursor 6; surub de blocare 7; mecanism de avans fin 8; surub de blocare a cursorului 9. Dupa tipul dispozitivului indicator, se pot intalni deci sublere care se prezinta intr-o constructie clasica, deci cu vernier si rigla gradata, precum si sublere cu cadran sau sublere cu afisaj digital.

Sublerul cu cadran gradat:
La acest instrument, cadranul este montat direct pe cursor. Acul indicator al acestuia este montat rigid pe axul unui pinion care angreneaza cu o cremaliera din componenta riglei gradate. Deplasarea riglei fata de cursor, deci deplasarea cremalierei, conduce la modificarea instantanee a indicatiei acului.

Pe rigla gradata sunt trasate diviziuni din 5mm in 5mm. Cadranul are 100 de diviziuni a 0,05mm, deci domeniul sau de indicare este de 5mm. Pe rigla gradata se vor citi, in dreptul extremitatii cursorului, centimetrii si eventualele jumatati de centimetru, iar diferenta dintre valoarea efectiva a masurarii si valoarea indicata de rigla va fi citita pe cadranul gradat. Cele doua rezultate vor fi insumate si se va obtine valoarea finala a citirii. Rezultatul citirii este direct in milimetri.

Sublerul cu dispozitiv de afisare digital:
Principiul de functionare al acestui tip de subler il constituie modificarea capacitatii unui condensator incorporat, in functie de variatia dimensiunii de masurat. La acest tip de subler, citirea se face direct pe ecranul dispozitivului de afisare, fara sa mai fie nevoie de nici un fel de prelucrari ale rezultatului. De regula, precizia masurarii cu acest tip de sublere este de 0,01mm.

Masurarea cu instrumente de masurat cu vernier:
La masurarea cu sublerul, trebuie respectate anumite recomandari generale. Pentru aceasta, inainte de a incepe masurarea, se slabeste surubul de blocare a cursorului 10. Suprafetele de masurare ale sublerului si piesa vor fi sterse, in vederea indepartarii prafului si unsorii de protectie.

Se va verifica daca reperul zero de pe vernier coincide cu reperul zero de pe rigla atunci cand suprafetele de masurare se afla in contact. Pentru masurare, se deplaseaza cursorul si se cuprinde piesa de masurat intre cele doua suprafete de masurare. Contactul se recomanda sa se faca lin, fara socuri. Suprafetele active ale sublerului se vor apasa astfel incat sa mai existe o usoara alunecare intre suprafetele de masurare si piesa de masurat.

Masurarea se face citind pe rigla numarul intreg de milimetri aflat in stanga reperului zero de pe vernier, iar pe vernier fractiunile de milimetru. Piesele se vor masura doar in stare de repaus. Atunci cand se masoara diametre interioare, se recomanda sa se efectueze cel putin doua citiri in puncte diametral opuse. In cazul masurarii diametrelor interioare cu sublerul cu ciocuri cilindrice, se adauga grosimea ciocurilor alaturate. Citirea trebuie facuta perpendicular pe directia de vizare, pentru evitarea erorilor de paralaxa.

La masurarea diametrului unei piese cu sublerul de exterior, dupa slabirea surubului de blocare a cursorului 7, cursorul se trage spre dreapta, astfel incat piesa sa poata fi cuprinsa intre suprafetele de masurare. Piesa se cuprinde astfel incat suprafata ei sa vina in contact cu suprafata de masurare de pe ciocul lung al sublerului. Se impinge cursorul pana cand suprafata de masurare de pe ciocul lung al acestuia vine in contact cu piesa si, in acest moment, se efectueaza masurarea.

Sublerul poate fi utilizat si ca un calibru potcoava, in vederea verificarii corectitudinii unei dimensiuni. Pentru aceasta, se stabileste brut dimensiunea dorita, cu ajutorul cursorului 4, se fixeaza surubul 8, se roteste piulita sistemului de avans fin 9 pana cand se regleaza exact dimensiunea, dupa care se blocheaza cursorul prin intermediul surubului 7.

La masurarea diametrelor interioare, se introduce instrumentul cu ciocurile alaturate in interiorul gaurii de contact, dupa care se trage cursorul pana cand se realizeaza contactul diametral cu suprafata controlata. Masurarea adancimilor cu sublerul de adancime se face asezand suprafata de masurare 2 a cursorului pe suprafata de baza de la care incepe adancimea care se masoara. Se impinge rigla 1 pana cand suprafata sa de masurare 10 ia contact cu fundul gaurii (cu suprafata la care se termina adancimea), apoi se blocheaza cursorul cu surubul 7 si se efectueaza citirea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.