Interfata grafica

Trimis la data: 2010-12-07 Materia: Informatica Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lorena Parvu Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Biblioteca de clase care ofer servicii grafice se nume[te Java AWT (de la Abstract Window Toolkit ) [i este pachetul care de clase care a suferit cele mai multe modificri in trecerea de la o versiune JDK la alta. Majoritatea obiectelor grafice sunt subclase ale clasei Component. Singura excep]ie o constituie meniurile care descind din clasa MenuComponent. In principal, interfa]a grafic serve[te interac]iunii cu utilizatorul. De cele mai multe ori programul trebuie s fac o anumit prelucrare in momentul in care utilizatorul a efectuat o ac]iune.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Deic, obiectele grafice trebuie s genereze evenimente in func]ie de ac]iunea pe care au suferit-o (ac]iune transmis de la tastatur, mouse, etc.) Incepand cu versiunea 1.1 evenimentele se implementeaz ca obiecte instan] ale clasei java.awt.AWTEvent sau ale subclaselor ei.
Un eveniment este produs de o ac]iune a utilizatorului asupra unui obiect grafic, deci evenimentele nu trebuie generate de programator. In schimb intr-un program trebuie specificat codul care se execut la apari]ia unui eveniment.

Interceptarea evenimentelor se realizeaz prin intermediul unor clase de tip listener (asculttor, consumator de evenimente). In Java, orice obiect poate "consuma" evenimentele generate de un anumit obiect grafic.
Crearea obiectelor grafice nu realizeaz automat [i afi[area lor pe ecran. Mai intai ele trebuie a[ezate pe o suprafa], care poate fi o fereastr sau suprafa] unui applet, [i vor deveni vizibile in momentul in care suprafa]a pe care sunt afi[ate va fi vizibil. O astfel de suprafa] pe care se a[eaz obiectele grafice reprezint o instan] a unei clase ob]inut prin extensia clasei Container.

Adugarea unui obiect grafic pe suprafa]a unui container se face cu instruc]iunea add(). Intrucat containerul Applet este implicit vizibil, in exemplul de mai sus cele dou obiecte vor fi afi[ate imediat dup adugarea lor.In exemplul de mai sus cele dou obiecte grafice erau func]ionale dar nu executau nimic. Pentru a specifica secven]a de cod care s se execute in momentul apsrii butonului cb_upper vom introduce o clas special care va intercepta evenimentul produs de apsarea butonului [i va implementa codul necesar.

O clas care "ascult" evenimente de tip ac]iune (produse de un buton) trebuie s implementeze in mod obligatoriu interfa]a ActionListener, unde trebuie specificat metoda actionPerformed(Event e), care va fi apelat in momentul in care sursa de evenimente va genera un eveniment ac]iune. De asemenea, pentru ca un obiect s poat intercepta evenimente produse de un obiect grafic al trebuie s se inregistreze drept consumator prin intermediul unei metode specifice obiectului grafic. In cazul obiectelor care declan[eaz evenimente de tip "ac]iune" acest lucru se face prin instruc]iunea : addActioListener(ActionListener obiect).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.