Laboratoare fiziolofie vegetala

Trimis la data: 2010-06-10 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Andra Matache Dimensiune: 357kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celulele procariote au o organizare structurala mai simpla, dar un potential ecologic si fiziologic comparabil cu cel al celulelor eucariote.
Celula procariota este invelita de un perete rigid, lipoproteic, acesta contine sacul mureinic, inexistent in celulele eucariote. Plasmalema este cel de al doilea invelis al celulei, de natura lipoproteica. Aceasta are rol in respiratie, nu se poate invagina pentru a forma vezicule, prin care sa incorporeze solutii nutritive de la exterior sau particule solide. Aceste fenomene sunt denumite pinocitoza si fagocitoza.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Membrana Citoplasmatica- aceasta este de natura lipoproteica, cu o structura functionala complexa, constituind un criteriu de deosebire a celulei procariote fata de celula eucariota. Datorita grosimii constante si suprafetei limitate de peretele celular care o inconjoara, membrana citoplasmatica prezinta ca singura posibilitate de a-si mari suprafata de invaginare si pliere sub forma de mezozom. Plasmalema nu este permeabila pentru macromolecule; singurele particule care o pot traversa sunt fragmentele de ADN si enzimele extracelulare.

O alta componenta a celulei procariote este citoplasma care ocupa aproape tot spatiul celular. Citoplasma este o mixtura complexa de solutii perfecte si coloidale al unor substante minerale si organice, dizolvate in apa. Nu poseda un citoschelet proteic, format din microtubuli si microfilamente si nu prezinta curenti plasmatici.

Se caracterizeaza printr-o stare coloidala de gel permanent, stare care exclude existenta curentilor citoplasmatici si asigura mentinerea structurii nucleului care este lipsit de membrana limitanta.
Celula nu poseda organite inconjurate de membrane; la unele bacterii membrana plasmatica formeaza mezosomi care au rol in respiratia celulara si in ancorarea moleculelor de ADN.

La bacteriile fotosintetizante se observa la microscop mici vezicule inconjurate de membrane, la nivelul lor se gasesc pigmenti asimilatori, aceste vezicule sunt denumite cromatofori.In citoplasma cianobacteriilor se gasesc veziculele aplatizate, inconjurate de membrane, numite tilacoide.In tilacoide se afla pigmenti clorofilieni, iar pe suprafata lor sunt plasati pigmenti proteici, ficocianina si ficoeritrina, care mascheaza pigmenti clorofilieni.

In ciuda relativei lor simplitati, potentialele metabolice ale celulelor procariote actuale sunt comparabile cu cela ale celulelor eucariote. Mai mult decat atat, metabolistul bacterian este de sute si mii de ori mai intens decat cel al celulelor eucariote. Aceasta capacitate metabolica este determinata de valoarea inalta a raportului suprafata/volum, ceea ce faciliteaza schimburile celulei cu mediul ambiant.

Remarcabil este si faptul ca natura substantelor pe care le catabolizeaza este foarte mare; pot metaboliza si substante toxice precum: cauciuc, asfalt, petrol, detergenti etc. Unele etape ala ciclului azotului si sulfului sunt realizate in exclusivitate de celulele procariote (bacteriile fixatoare de azot). O alta carectesistica a metabolismului bacterian este plasticitatea: bacteriile pot trece cu usurinta de la aeronioza la anaerobioza, de la autotrofie la heterotrofie, ceea ce la confera o mare capacitate adaptativa.

In citoplasma se gasesc numerosi ribozomi, care sunt mai mici decat cei de la eucariote, dar indeplinesc aceasi functie, de sinteza proteica.
Celulele procariote se divid de cateva ori pe ora in timp ce eucariotele, cu crestere foarte rapida, se divid doar de doua ori pe zi.
Celulele procariote nu au un nucleu adevarat, materialul genetic este constituit dintr-o singura molecula de ADN, aceasta molecula reprezinta cromozomul sau genomul bacterian, cunoscut sub denumirea de nucleoid.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.