Layout-ul unui tranzistor PMOS

Trimis la data: 2010-05-18
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 3
Autor: Andrei Olteanu
Dimensiune: 153kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Se vor parcurge acum aceleasi etape ca la Lucrarea 2 insa adaptate la tranzistorul PMOS. Astfel, se va desena layout-ul tranzistorului PMOS. Se fac teste DRC. Partea practica Desenarea tranzistorului PMOS. Dimensiunile lui sunt W=2.1A"m, L=0.7A"m, iar coeficientul M de multiplicare al latimii canalului este 1 (Figura 2.3).Se creeaza o noua celula in programul L-Edit, din meniul Cell se alege optiunea New si de denumeste noua celula PMOS.

Laboratoare similare:

Stratul activ reprezinta zona unde se realizeaza oxidul de siliciu subtire. Stratul n-select reprezinta zona de contact cu rezistenta mica (dopare n+) la n-well pentru aplicarea tensiunii celei mai mari (aici potentialul VDD) si care se pune deseori in apropiere sursa unui tranzistor PMOS (vezi curs).

Dimensiunile se calculeaza prin transformarea din A"m in λ. Se observa ca valorile pentru W si L sunt multipli intregi de λ. Completati si conexiunea metalica de la drena la contactul de n-select (la VDD).
Dupa desenarea tranzistorului se va efectua operatia de verificare a respectarii regulilor de proiectare (Design Rules Check). Astfel, se apasa butonul DRC din bara de meniu. Daca apar (anuntate in fereastra) erori, cu ajutorul comenzii Find (sau se apasa Ctrl+F) se cauta informatiile de eroare comisa la un anumit strat cu Error layer.

Prin apasarea butonului Find next se cauta urmatoarea eroare. Dupa corectarea unei erori stergerea informatiilor de eroare de pe fereastra cu erori se face prin apasarea butonului Clear error layer. Se repeta DRC-ul pana nu mai apare nici o eroare.Pentru obisnuirea cu actiunea de corectare a erorilor se vor provoca acum intentionat diverse tipuri de erori (care sunt numeroase cand e vorba de un tranzistor minim), pe rand, prin:

Se salveaza layout-ul tranzistorului PMOS (dupa eliminarea erorilor) in directorul Student si inchide la sfarsit fereastra DRC.Se realizeaza in continuare o sectiune prin tranzistor apasand butonul Cross-Section din bara de meniu. In fereastra ce apare se apasa butonul Browse si se da calea spre fisierul mhp_n05.xst . Pentru ca sectiunea sa fie mai usor de inspectat si recunoscut, in prealabil selectati prin incadrare tranzistorul si rotiti-l spre orizontala cu tasta R (eventual cateva rotiri).

Folosind butonul Pick ce apare in aceeasi fereastra, se deplaseaza linia sectiunii in locul din layout unde se doreste a se verifica sectiunea (poate in mai multe locuri succesiv). In timpul afisarii sectiunii nu se mai pot face alte operatii deci, pentru continuare trebuie inchisa sectiunea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.