Lucrari practice fitopatologie

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Agronomie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 84
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 70
Autor: Viorica Focsa
Dimensiune: 8066kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Orice tulburare care apare in structura si functiile unui organism, sub influenta unui agent patogen sau de alta natura, urmata de modificari biochimice, fiziologice, citologice, histologice, anatomice si morfologice, poarta denumirea de boala. La plantele de cultura, notiunea de boala are un sens practic, economic, determionat de procesul patologic care se concretizeaza in scaderea cantitativa si deprecierea calitativa a productiei.

Laboratoare similare:

Trecerea unei plante de la starea normala la cea patologica este greu de stabilit cu precizie, deoarece la inceput simptomele sunt imperceptibile dar mai tarziu acestea se accentueaza inducand schimbari evidente ce caracterizeaza starea de boala. Pentru diagnosticarea cu precizie a unei boli este necesara cunoasterea detaliata a simptomelor, care reprezinta principalul criteriu macroscopic si care imbraca diferite forme in evolutia bolii in timp.

Totalitatea modificarilor vizibile survenite in procesul de patogeneza, alcatuiesc tabloul simptomatologic al bolii.Evolutia procesului patologic trebuit privita in contextul interactiunii dintre planta gazde - agentul patogen - factorii externi. In trecut bolile plantelor erau clasificate numai dupa simptomele pe care le provocau, fiind denumite: patari, vestejiri, fainari, rugini, arsuri, putregaiuri etc.

Dupa etiologie (cauza bolii) bolile sunt grupate in boli neinfectioase (fiziologice) si boli infectioase (parazitare).
Bolile neinfectioase se datoresc actiunii nefavorabile a factorilor de mediu (edafici, climatici) sau tehnologiei de cultura necorespunzatoare.
Bolile infectioase sunt provocate de agenti fitopatogeni.

Bolile infectioase se clasifica dupa mai multe criterii si anume:
a) dupa natura agentului ficopatogen:
- viroze - boli produse de virusuri
-micoplasmoze - boli produse de microorganisme de tip Mycoplasma
-bacterioze- boli produse de bacterii
-micoze- boli produse de ciuperci
antofitoze- boli produse de antofite semiparazite si holoparazite;

b) dupa evolutia si durata procesului patologic, exista:
-boli acute(ritm de dezvoltare rapid);
-boli cronice(ritm de dezvoltare lent);
c)dupa caracterul infectiei se deosebesc:
-boli localizate(majoritatea)
-boli generalizate(viroze, micoplasmoze,traheobacterioze,traheomicoze);

d)dupa aria de raspandire, deosebim:
-boli epidemice sau epifitii(se raspandesc cu viteza mare, ocupa suprafete intinse, provoaca adevarate invazii insa apar periodic);
-boli endemice sau endemii, sunt cantonate intr-o anumita regiune,se manifesta an de an cu o intensitate variabila).
Determinarea cu exactitate a unui agent patogen presupune pe langa cunoasterea simptomelor tipice bolii si examinarea microscopica a acestuia.

1.1 Modificari anatomo-morfologice induse de agentii fitopatogeni in procesul de patogeneza
tulburarile fiziologice si citologice ce au loc in plantele bolnave, duc prin acumularea lor treptata la aparitia unor modificari morfologice evidente, modificari care constituie principalele elemente ale descrierii unei boli. Simptomele prin care se manifesta bolile plantelor pot fi grupate astfel:

a) Patarea este cel mai frecvent simptom fiind intalnit la viroze, micoplasmoze, bacterioze, si mai ales la micoze. Petele care apar, pot fi albicioase, galbene, rosiatice, brune, negre, au forme si marimi diferite, apar in majoritatea cazurilor pe frunze dar se intalnesc si pe fructe sau ramuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.