Lucrari practice microbiologie

Trimis la data: 2010-06-17 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 87 Nota: / 10 Downloads: 197
Autor: Grigorescu Stefan Dimensiune: 114kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Existenta lumii microbiene a ramas necunoscuta pana la inventarea microscopului la inceputul secolului al XVII-lea. Antonie van Leeuwenhoek (1632 - 1723), savant olandez, a fost primul care a observat cu ajutorul unui "microscop" rudimentar fabricat de el insusi, particulele invizibile cu ochiul liber: sfere, bastonase, spirili.Microorganismele au fost descoperite in sec. al XIX-lea si clasificate in regnul vegetal. Haeckel (1866) propune crearea regnului Protista, alaturi de cel animal si vegetal. Astfel, el regrupeaza organismele unicelulare sau pluricelulare care nu formeaza tesuturi diferentiate in: alge, ciuperci, protozoare si bacterii.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Distrugerea microorganismelor sau sterilizarea este indispensabila pentru pregatirea materialului de lucru si a mediilor de cultura.
Un produs este considerat steril cand nu mai contine forme de microorganisme ce pot fi revitalizate. Exista mai multe procedee de sterilizare care corespund diferitelor tipuri de materiale ce trebuie tratate. In laboratorul de microbiologie de analize de rutina, caldura reprezinta modalitatea de sterilizare cea mai intrebuintata.


STERILIZAREA PRIN CALDURA
Caldura "umeda" Sterilizarea prin caldura "umeda" se efectueaza in autoclavul cu aburi prin procedeul de autoclavare.
Principiu: In atmosfera de vapori de apa sub presiune, toate bacteriile (inclusiv formele sporulate) sunt omorate dupa 20 minute la 1210C. Aceasta este metoda cea mai eficienta de sterilizare.

Autoclavul permite:
- pregatirea materialului (medii de cultura, diferite obiecte) in vederea utilizarii in laborator, prin distrugerea microorganismelor;
- decontaminarea materialelor dupa folosirea in laborator (cel putin 30 minute la 1210C). Microorganismele din produsele patologice, esantioanele de apa si produse alimentare analizate, din culturile microbiene de laborator etc, trebuie neaparat distruse.

Aceste doua operatii ar trebui efectuate de preferinta in doua autoclave diferite sau, cel putin,in mod separat.
Timpul de sterilizare .Duratele de sterilizare sunt date doar pentru obiecte, medii de cultura sau alte substante ce trebuie sterilizate in autoclav pentru analizele de rutina.

Controlul eficientei sterilizarii prin autoclavare este realizat adesea cu ajutorul unor indicatori de sterilizare cum sunt hartiile indicatoare: sunt comercializate benzi de hartie special imprimate pentru a vira culoarea daca au fost indeplinite conditiile de sterilizare.

Pasteurizarea
Sterilizarea trebuie sa fie deosebita de pasteurizare, care reprezinta doar un procedeu de conservare utilizat in industria alimentara. Pasteurizarea consta in tratarea produsului la o temperatura in domeniul 560C - 850C, o durata variabila de la cateva minute pana la o ora, in mediu umed, in functie de produs. In aceste conditii, majoritatea celulelor vegetative bacteriene sunt distruse, dar nu si formele sporulate.

Tyndalizarea
Tyndalizarea consta in 2 - 3 pasteurizari repetate, alternate cu perioade in care proba este mentinuta in conditii favorabile pentru germinarea endosporilor bacterieni, care devin vulnerabili trecand in stare vegetativa si sunt distrusi prin pasteurizare. Tyndalizearea se poate realiza in baie de apa, de exemplu, in urmatoarele conditii: incalzire la 560C (pana la 800C) timp de 1 ora, 3 - 7 zile consecutiv, cu un interval de 24 de ore.Tyndalizarea se poate folosi pentru distrugerea microorganismelor in mediile ce contin substante termolabile.

Caldura "uscata"
Sterilizarea prin caldura "uscata" se efectueaza in sterilizatoarele cu aer cald (etuve).Caldura "uscata" nu poate distruge bacteriile si in special sporii bacterieni, decat la o temperatura mai ridicata ca in cazul caldurii "umede". Tratamentul pentru sterilizare cu caldura "uscata" este de 4 ore la 1400C sau 1 ora la 1800C.Un alt procedeu de sterilizare prin caldura "uscata" este flambarea, care se efectueaza in flacara becului de gaz pentru: extremitatea firului ansei, exteriorul pipetelor, gatul eprubetelor si al flacoanelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.