Marketingul transporturilor - lucrari practice

Trimis la data: 2010-12-09
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 5.97 / 10
Downloads: 280
Autor: Gabriela Toma
Dimensiune: 208kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Transportul reprezinta una din cele mai importante ramuri economice de activitate in orice context analizat, fie transport public la nivel de urba sau raion, regiune (deci reprezinta element activ al vietii sociale), ori transport de marfuri, la nivel international (ca element primordial in comertul international). De aceea, oricine activeaza in acest domeniu trebuie sa ia in consideratie o multime de factori, premise, dar si oportunitati, care in mod direct sau indirect influenteaza activitatea intreprinderii de transport. Firma va oferi servicii de transport de marfuri la nivel national si international, dar si servicii de expeditie.

Laboratoare similare:

Pentru a comercializa cu succes un produs sau un serviciu, managerul de marketing ia anumite masuri, elaboreaza tactici, dezvolta strategii. Deciziile luate de acesta in procesul de comercializare, sunt influentate de un sir de factori, variabile si forte care sunt in continua schimbare.

Cateva din ele sunt din mediul intern, ele influentind calitatea produsului, sau serviciului, promovarea pe care o va avea pe piata, pretul si parcursul pe care il va urma de la producator la consummator. Dar cind produsul este deja pregatit pentru comercializare, el intra in mediul extern, si anume, economic, tehnologic, informational, social si legislative-politic.

La aceasta etapa, marketerul este controlat de acesti factori, el fiind nevoit sa ia decizii care sa satisfaca toate cerintele, dar si sa obtina succesul mult dorit.

Prin mediu de marketing se intelege ansamblul de factori si forte care scapa controlului imediat al firmei si care influenteaza mentinerea sau dezvoltarea relatiei sale cu clientii profitabili. Dupa natura actiunii acestor factori si forte se disting doua grupe de componente: macromediul si micromediul firmei.

Micromediul marketingului cuprinde acei factori interni si forte externe care influenteaza in mod direct activitatea firmei si asupra carora se poate exercita un anumit control. Este alcatuit din mediul extern al firmei (firma insasi si natura acesteia) si micromediul extern al acesteia (clientii, concurentii, furnizorii, intermediarii, organismele purtatoare de interese).

Firma: InterEu Tranzit SRL dispune de 2 mijloace de transport (autocamioane cu capacitate mare), personalul este constituit dintr-un manager principal, contabil, 2 dispeceri, mecanic, 2 conducatori auto, personal auxiliar. Firma ofera servicii de transport de marfuri la nivel national si international, dar si servicii de expeditie.

Clientii: acestia constituie punctul de baza in analiza micromediului de marketing a intreprinderii, deoarece datorita lor se formeaza ceia ce urmareste fiecare intreprindere - profitul, in dependeta de numarul lor, dar si de necesitati. Cei mai importanti clienti ai firmei sunt firmele specializate in alimentatia publica, in producerea bauturilor racoritoare, sucurilor, dar si a centrele comerciale, si anume: Teandix, Helios, Orhei-Vit.

Concurentii: Concurentii se compun din firme ce produc bunuri si servicii similare cu firma luata in analiza sau care ofera alternative de satisfacere a unei nevoi a clientilor acesteia. Printre aceste firme putem enumera: Alex-Trans-Logic SRL; Balcantir SRL; Certitudine SRL; Autogarant-Trans SRL; Logicgrup; Anovix Grup; Vortexttrans SRL s.a.

Furnizorii: Livrarea altor firme a necesarului de materii prime, materiale, energie, echipament tehnologic, forta de munca, resurse financiare si informatii se face de catre producatori si prestatorii de servicii care se numesc furnizori. In special firma InterEu Tranzit apeleaza la firme care comercializeaza piese de schimb, lubrifianti, combustibil sau ofera servicii de diagnosticare, Olmosdon, Tireex Petrol.

La fel, printre furnizori se regasesc firmele specializate in reparatia tehnica, de rind cu agentiile de creditare, adica bancile comerciale, cum ar fi: Victoriabanc.

Intermediarii: sunt firme sau indivizi implicate in distribuirea, vinzarea si promovarea produselor si serviciilor unei firme catre utilizatori. Firma nu apeleaza la intermediari.

Macromediul de marketing. Acesta reprezinta ansamblul de variabile, factori si forte, necontrolabile de catre firma si care impreuna constituie climatul general in care isi desfasoara activitatea aceasta. O firma poate face foarte putin, aproape nimic, pentru a influenta factorii cu actiune generala referitori la macromediu.
Mediul socio-cultural: Mediul demografic: este reprezentat de populatie si structurile sale.

Firma activeaza mai mult in regiunea de centru a tarii, si mai ales in capitala, cit si in suburbiile acesteia. Aceasta regiune cuprinde o populatie in jur de 1 milion de locuitori.

Mediul cultural: este constituit de ansamblul valorilor, normelor, credintelor si traditiilor la care se raporteaza membrii unei societati si din sistemul serviciilor culturale existente intr-un spatiu social determinat: tara, zona, localitate.

De exemplu populatia din regiune este din punct de vedere religios crestin ortodoxa, astfel putem deduce urmatoarele: nu exista restictii la nici un fel de produse alimentare sau bauturi, cu exceptia perioadelor de post. Astfel in perioada de post este posibila scaderea importului de carne si ridicarea importului fructelor, legumelor, produselor de natura vegetala.

Mediul consumatorului final: O consecinta a schimbarilor in mediul geografic si in cel cultural este modificarea atitudinilor si a stilului de viata a consumatorilor.

De regula, populatia pe care o analizam reprezinta persoane cu putere medie de cumparare, in consecinta si activitatea firmei este in dependenta de cererea pe piata a unor produse si de cei care le comercializeaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.