Masina sincrona

Trimis la data: 2014-01-21
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: alexgabmaria
Dimensiune: 294kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Masina sincrona este tipul de masina electrica rotativa de curent alternativ care, pentru o tensiune la borne de frecventa data, functioneaza cu o turatie riguros constanta.
Regimul de baza in functionarea masinii sincrone este regimul de generator electric, la fel cum regimul de motor este cel de baza pentru masina asincrona. Masina sincrona in regim de generator reprezinta baza economica a producerii energiei electrice in toate centralele electrice actuale. In acest regim de functionare masinile sincrone ating cele mai mari puteri nominale fiind cele mai mari masini electrice construite de om.

Laboratoare similare:

Consideratii economice pledeaza pentru cresterea neincetata a puterii nominale a generatoarelor sincrone (scad investitiile specifice in lei/kW, creste randamentul). Cele mai mari masini sincrone actuale au atins puteri de 1200MW ca turbogeneratoare si 700MW ca hidrogeneratoare.
Regimul de motor sincron se foloseste mai cu seama datorita avantajelor fata de motoarele asincrone (randament mai ridicat, factor de putere mergand pana la unitate, cuplu invariabil cu turatia, intrefier mai mare).

Lucrul acesta a fost cu putinta numai dupa ce tehnica a putut rezolva cu succes doua deficiente grave ale motorului sincron: absenta cuplului de pornire si posibilitatea de pendulare cu pericolul desprinderii din sincronism (pierderea stabilitatii). In acest regim de functionare masina sincrona se foloseste in toate actionarile ce necesita o turatie constanta (compresoare, mori cu bile, pompe de irigatii, etc.) inlocuind din ce in ce mai mult motoarele asincrone (in special la puteri mari unde primeaza considerentele economice: randament, factor de putere).Un alt regim de functionare particular masinii sincrone este compensatorul sincron, regim in

care axul masinii se invarte in gol masina servind la imbunatatirea factorului de putere al retelei, compensand energia reactiva consumata in special de motoarele asincrone alimentate din retea.
Regimul de frana este mai rar intalnit la masina sincrona.Statorul la masina sincrona de constructie obisnuita reprezinta indusul masinii si este format dintr- un miez feromagnetic care poarta in crestaturi o infasurare de curent alternativ trifazat fiind foarte asemanator din punct de vedere constructiv cu statorul masinii asincrone trifazate.

Miezul feromagnetic se realizeaza din tole sau segmente de tole stantate din otel electrotehnic de 0,5 mm grosime izolate intre ele cu lac izolant sau oxizi ceramici impachetate in pachete de cca. 5 cm grosime, intre pachete prevazandu-se canale radiale de racire (figura 4.1). Miezul se consolideaza cu tole marginale de (1 3)mm grosime si se preseaza cu ajutorul unor
placi frontale pentru a evita aparitia vibratiilor in timpul functionarii.

Infasurarea se realizeaza din conductor (bare) de cupru izolat cu fibre de sticla, micanita sau rasini sintetice in functie de clasa de izolatie si de tensiunea nominala. La masina sincrona trifazata, infasurarea statorului se conecteaza in stea pentru a se evita inchiderea armonicilor curentului de ordinul 3 si multipli de 3, precum si aparitia unor armonici de acelasi ordin in curba tensiunii de
faza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.