Masini de curent continuu fara perii

Trimis la data: 2010-02-18 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Silviu tatar Dimensiune: 6948kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Motorul de curent continuu fara perii (brushless DC motor) este in principal construit ca un magnet permanent rotativ fata de o infasurare parcursa de curent. In aceasta privinta el este echivalent cu un motor de c.c inversat, in care magnetul se roteste in timp ce conductoarele raman fixe.
In ambele cazuri, curentul prin conductoare trebuie sa-si reverseze polaritatea de fiecare data cand un pol magnetic trece pe langa conductoare, pentru a asigura unidirectionalitatea cuplului.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

In motoarele de c.c clasice, cu colector, reversarea polaritatii este realizata de catre ansamblul colector - perii. La acestea, deoarece colectorul este fixat pe rotor, momentele de comutatie sunt sincronizate automat cu polaritatea alternanta a campului magnetic prin care trec conductoarele. In motorul de c.c fara perii reversarea polaritatii curentului este realizata cu tranzistoare de putere care trebuie comutate in sincronism cu pozitia rotorului.

Procesul comutatiei este similar in cele doua masini iar ecuatiile care rezulta si caracteristicile mecanice (viteza-cuplu) sunt a-proape identice. Cand curentii de faza in motorul de c.c. fara perii sunt de acest tip - adica curent continuu care comuta polaritatea in sincronism cu trecerea alternanta a polilor magnetici N si S se spune ca motorul functioneaza cu excitatie unda dreptunghiulara. Tensiunea contraelectro-motoare (t.c.e.m) in acest caz se aranjeaza sa fie trapezoidala. Termenii unda dreptunghiulara si trapezoidala se folosesc reciproc pentru a ne referi la motor si la controlerul sau.

Exista si un alt mod de functionare in care curentii de faza sunt unde sinusoidale. T.c.e.m. in acest caz ar fi, ideal, sinusoidala. Fizic, motorul si controlerul sau arata la fel ca motorul cu unda dreptunghiulara, dar exista o diferenta importanta. Motorul cu unda sinusoidala functioneaza cu o distributie rotativa a solenatiei, similar cu campul magnetic invartitor din motorul asincron sau masina sincrona de curent alternativ.

Acest tip de motor fara perii este un simplu motor sincron de c.a. cu excitatie fixa de la magneti permanenti. El este mult mai asemanator cu masina sincrona decat cu motorul de c.c. cu colector si din aceasta cauza el este adesea denumit motor de curent alternativ fara perii (brushless AC motor).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.