Masurarea diametrelor si a abaterilor de la forma geometrica

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Denise Motrea
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
Notiuni teoretice
Sublerul se compune dintr-o rigla gradata (1) terminata la un capat cu un cioc (7) ce constituie prima suprafata de masurare si dintr-un cursor (3) care aluneca pe rigla si pe care este fixata cea de a doua suprafata de masurare (8). Cele doua suprafete de masurare sunt plane si paralele. Pe cursor este fixat vernierul constituit dintr-o scara gradata (9) care serveste la citirea fractiunilor de diviziune de pe rigla.

Laboratoare similare:

Pentru masurarea gaurilor se vor folosi ciocurile (5) si (6) iar pentru adancimi tija (4)Dupa modul de constructie al vernierului sublerul masoara cu diferite precizii. Astfel se utilizeaza frecvent sublere ce masoara cu preciziile: 0,1; 0,05 si 0,02.

Verificari inaintea operatiei de masurare:
-verificarea suprafetelor de masurare ( planeitatea si paralelismul)
-verificarea jocului dintre rigla si cursor
-verificarea preciziei ( se vor masura etaloane cu valoare cunoscuta)

Pentru masuratorilor la interior trebuie sa se tina seama de grosimea dintre suprafetele de masurare la exterior si la interior LA - LB, care este de 10 mm si care trebuie sa se adauge la valoarea de citire.
Masurarea diametrelor exterioare, interioare si a adancimilor cu ajutorul micrometrului

Micrometrele se bazeaza pe functionarea mecanismului surub - piulita. Au o suprafata de masurare fixa (1) si o suprafata mobile reprezentata prin suprafata frontala a tijei micrometrice (3). Tija se infileteaza intr-o piulita fixa (4) si cu ajutorul unui dispozitiv se leaga de un tambur (5) care este prevazut cu 50 de diviziuni. Deoarece surubul micrometric are pasul p=0,5 mm, la o rotatie a tamburului (5) suprafata de masurare avanseaza axial cu 0,5 mm. Rezulta ca la citirea cu o diviziune de pe tambur suprafata (2) se deplaseaza axial cu marimea Vd
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.