Masurarea dimensiunilor exterioare cu ajutorul sublerului

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Antonia Octavescu
Dimensiune: 192kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1.2.Notiuni generale
Sublerele sunt instrumente de masurat lungimi (Fig.1). Acestea sunt instrumente universale care asigura masurarea unor dimensiuni liniare pe baza principiului vernierului gradat. Piesa de masurat este prinsa intre cele doua ciocuri, unul fix 1 care este corp comun cu corpul instrumentului si altul mobil 2 care poate fi actionat cu mana. Pe ciocul mobil se gasesc gradatiiIn realizate prin gravare, acestea formand vernierul. In functie de modul de gradare, precizia de citire a unui subler difera.

Laboratoare similare:

In fig.2 sunt prezentate trei tipuri de verniere cu precizia de citire diferita. Vernierul din fig.2.a. are 10 diviziuni care corespund la o lungime totala de pe scara gradata a sublerului de 9 mm, ceea ce corespunde la o valoare a diviziunii de 0,9 mm. Deci diferenta dintre o diviziune a sublerului (1 mm) si una a vernierului (0,9 mm) este de 0,1 mm. Deci precizia de citire a sublerului este de 0,1 mm. Sublerul din fig.2.b. are precizia de citire de 0,05 mm, iar cel din fig.2.c. de 0,02 mm.

Pentru citirea dimensiunii masurate cu ajutorul sublerului se urmareste care din diviziunile de pe vernier coincide cu o diviziune de pe scara gradata a sublerului si cunoscand valoarea diviziunii vernierului se inmulteste cu numarul de diviziuni.

1.3.Modul de lucru
Se masoara cota indicata pentru un lot de piese utilizand un subler cu o anumita precizie de citire.Se vor face minimum 50 de citiri.Rezultatele masuratorii (valorile X masurate) se trec intr-un Tabelul 1 in ordinea citirii.Rezultatele masurarii se aranjeaza apoi in ordine crescatoare in acelasi tabel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.